Кабинетът гласува пакет закони за националната сигурност

Кабинетът гласува пакет закони за националната сигурност
Четирите законопроекта регламентират управлението на системата за защита на националната сигурност, на Държавната агенция „Разузнаване“, военното разузнаване и НСО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът ще упражнява контрол върху разузнавателните служби и Националната служба за охрана, а гражданите ще могат да участват в политиката за национална сигурност чрез свои организации.

Това предвижда пакет от четири закона в сферата на националната сигурност, които ще бъдат одобрени на заседанието на правителството в сряда, предаде Дарик.

Кабинетът ще прехвърли управлението на имот към Националната астрономическа обсерватория в Рожен и ще гласува проект на междуправителствен меморандум със САЩ, който ще определя условията за финансиране на по-добрите условия за работа в МВР.

Четирите законопроекта регламентират управлението на системата за защита на националната сигурност, на Държавната агенция „Разузнаване“, военното разузнаване и НСО.

Проектът, регламентиращ разузнаването във въоръжените сили, изрично посочва, че на структурите за военно разузнаване не се възлагат задачи от вътрешнополитически характер.

В законопроекта за НСО се предвижда запазване на военния статут на служителите, и са изброени длъжностните лица, които имат право на охрана, като те не могат да откажат охраната, и са длъжни да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от службата.

Министрите ще разгледат междуправителствен меморандум със САЩ, в който са посочени условията за финансова подкрепа от страна на Вашингтон, за разширяване на сградния фонд на МВР и подобряване на условията за борба с организираната престъпност.

Кабинетът ще гласува и промени в наредбата, регламентираща участието на служителите на ДАНС в чуждестранни мисии и операции.

Според тях размерът на командировъчните ще се определя от степента на опасност на мисията.

#ДАНС #САЩ #Вашингтон #НСО #МВР #САЩ #Рожен #Националната служба за охрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници