Внимание, лавина: Най-важното, което трябва да знаем през зимата в планината

Внимание, лавина: Най-важното, което трябва да знаем през зимата в планината
A A+ A++ A

Над планините облачността ще е значителна според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Ще има валежи от сняг, под 1200 метра – от дъжд. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.Във високите части видимостта е намалена и условията за туризъм не са много добри.

Лифтовите съоръжения работят на Витоша, Банско и Боровец. Заради мълнии, които поразиха съоръженията вчера, ски зоната в Пампорово е частично отворена.

Туристите трябва да спазват зимната маркировка в планините и да използват лавинна екипировка, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Вчера скиор загина след падането на лавина в района на писта "Маркуджик 3" на Боровец. Той е бил заедно със свои приятели сноубордисти. Те са успели да избягат от снежния капан.

"Трудно може да се каже, че е забранено - ако човек иска, ще отиде дотам. Това, което знаем със сигурност, е, че скиорите нямат задължителните лавинни уреди, които са задължителни за всеки, който излиза и кара извън пистата. Става въпрос за т.нар. лавинна сонда и лопата. Напоследък се говори и за лавинна раница", каза пред Bulgaria ON AIR началникът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Трагичният инцидент е станал вчера, малко след 14:00 ч., а акцията е продължила до към 21:30 ч., стана ясно от думите му.

"Тялото е открито около 19:30 ч. Затруднението при намирането беше липсата на лавинен уред, с който лесно можеше да бъде намерен затрупаният. Най-важното за тези уреди е да се знае, че първите 15 минути са най-важни. Ако четиримата имаха лавинни уреди, можеха сами да си помогнат и да си дадат шанс. Най-скъпите такива уреди са от порядъка на 700-800 лв., но какво представлява това? Купуваш ски за 1500 лв., а не можеш да си позволиш уред! Има и по-евтини уреди - за по 200-300 лв.", заяви Нешев.

Лавинната опасност, особено в алпийския пояс, е висока. Има и предупреждения, напомни началникът на ПСС.

"Българската лавинна асоциация публикува непрекъснато наблюдения за състоянието на снежната покривка и за състоянието на лавинната опасност. Има достатъчно информация, за да бъде достъпна до всеки", подчерта Нешев.

Според него не е имало риск вчерашната лавина да стигне до другите писти.

"Няма риск, но съществува такава лавинна опасност, особено в северните, източните и североизточните склонове. В планината трябва да се подхожда с разум. Когато се излиза извън пистата, задължително трябва да се използва лавинна екипировка, за да имаме шанс. Всички любители на този тип екстремен спорт нека да се обучават. Важни са знанията на такива терени", посъветва още Нешев.

#ски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници