Днес е Световният ден на радиото

Днес е Световният ден на радиото

canva

A A+ A++ A

Датата 13 февруари е приета за ден на радиото от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) след предложение от Испанската радиоакадемия. За първи път Световният ден на радиото се чества през 2012 г.

Тринадесети февруари е денят, в който за първи път излъчване е имало радиото на Организацията на обединените нации през 1946 г. Решението на ЮНЕСКО е одобрено с резолюция на Общото събрание на ООН от 18 декември 2012 г. Целта на деня е да се повиши информираността на международната общност за значимостта на радиото като медия, която достига до най-широка аудитория.

В посланието на Одре Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, по повод Световния ден на радиото през 2024 г. се казва: „На Световния ден на радиото ние говорим не само за историята на радиото, но и за централната му роля в нашето общество, както сега, така и в идните години“.

Освен на 13 февруари радиото като медия се чества и на 7 май, когато е Денят на радиото и телевизията. На тази дата се отбелязва годишнина от откриването на радиото през 1895 г. от руския учен Александър С. Попов. На 7 май той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество изобретения от него уред за предаване и приемане на информация по електрически път на големи разстояния без проводник.

През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. Създава първата радиовръзка с практическо значение. В България денят се отбелязва от 1945 г. като Ден на радиото, а от 1968 г. - като Ден на радиото и телевизията.

#радио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници