„Тюрксел" е дал оферта за „Глобул"

„Тюрксел" е дал оферта за „Глобул"
В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон „Глобул". Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел" съобщи, че е предложил необвързваща предварителна оферта за покупката на втория по големина български телекомуникационен оператор „Глобул", собственост на „Космооте Бългерия Мобайл".

В изявление до Истанбулската фондова борса турската компания заявява, че е направила офертата, защото разглежда възможностите за инвестиране в региона, предаде БГНЕС.

В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон „Глобул".

С приходите от телекома гърците се надяват да изплатят задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.

„Като част от своята стратегия за рефинансиране на задължения с падеж през следващите две години и възлизащи на 3.4 милиарда евро, която включва едновременно удължаване на срока за плащане и намаляване на нетния дълг на компанията, ОТЕ обмисля евентуалната продажба на своите подразделения в България – „Глобул" и „Германос Телеком България” и възнамерява да инициира съответните процедури", съобщиха тогава от пресслужбата на ОТЕ.

При избора на купувач думата ще има и „Дойче Телеком", който притежава 40% от акциите в ОТЕ.

Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава „златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.

Сред потенциалните купувачи още тогава беше спрягана „Тюрксел", а също така британската „Водафон", както и „Орандж", която е собственост на „Франс Телеком".

„Тюрксел" е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в южната съседка на България, където през 2011 г. има 34.1 милиона абонати (54% пазарен дял).

51% от компанията се държат от „Тюрксел Холдинг", 0.05% – „Чукурова Холдинг" и 13.07% са собственост на финландския телекомуникационен гигант „Сонера".

„Тюрксел" заедно с шведско-финландската „ТелиаСонера" работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова.

„Тюрксел" е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.

По-рано тази година името на базираната в Истанбул компания беше спрягано и сред потенциалните купувачи на друг български оператор – „Виваком".

#Тюрксел #Глобул #ОТЕ #Виваком #Истанбулската фондова борса #България #Глобул #Дойче Телеком #Водафон #Франс Телеком #Азербайджан #Грузия #Казахстан #Молдова #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"