Почва годината на дървения дракон - единственото митично животно в китайския зодиак

Почва годината на дървения дракон - единственото митично животно в китайския зодиак
A A+ A++ A

Сила, късмет, успех, достойнство и авторитет - това са някои от най-важните характеристики на дракона в източноазиатската култура.

Драконът е и знакът, под който ще премине Новата година според лунния календар. Тя започва на 10 февруари 2024 и ще приключи на 28 януари 2025.

Единственото митично животно в традиционния китайски зодиак, драконът има много специално място в него.

За разлика от европейските легенди, в които той се смята за страховито чудовище, в Азия драконите имат статут на свещени и героични същества, които могат да упрвляват времето.

В корейския фолклор например те са призовавани от хората с молитви за дъжд, за богат улов на риба или за безопасни пътувания в морето.

Китайските императори често са украсявали своите одежди с фини бродерии, които изобразяват дракони - не само като белег на монархическата власт, но и като символ на благоденствие, смелост и сила. Владетелят се е възприемал и като наследник, или реинкарнация на драконите.

Драконът се среща и навсякъде във всекидневието на източните култури - в дрехите, архитектурата, домашната декорация - заради желанието на хората да бъдат близо до духовната му сила и закрила.

Лунният календар метафорично приравнява времената с характера на 12 животни - плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Към техните циклично се добавят и особеностите на стихиите - земя, огън, вода, дърво, метал.

Така 2024 г. съвпада в Годината на Дървения (зелен) дракон.

Комбинацията носи изобилие, подобрение и еволюция спрямо миналото - смята се, че този период е добър за начало на нещо ново и полагане на основата за дълготраен успех.

Дървото е свързвано със спокойствие, благонадеждност, растеж и развитие.

Затова и дървеният дракон не страда от прекомерната горделивост или арогантност на другите години под този знак - той преуспява от своето смирение и склонност да се вслушва в съветите на доверени хора.

Смята се, че Годината на Дървения дракон ще бъде добро време за лидери с визия, иноватори, и хора, способни да решават проблеми.

Тази комбинация от символи ще се повтори едва през 2084 г.

#китайски зодиак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници