Какви са разликите между българската и сръбската ракия?

Какви са разликите между българската и сръбската ракия?

canva

A A+ A++ A

Ракията е традиционна напитка както за страната ни, така и на Балканите като цяло. Най-предпочитана и за производство, и за консумация е плодовата ракия между 40 и 60 градуса. Традициите, свързани с производството на ракия, в страните на Балканите са сходни, следователно можем да открием сходства в родната ракия и в тази, която поднасят на трапезата си, съседите ни, пише Actualno.com.

А каква е разликата между сръбската ракия и нашата?

1. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на използвани плодове за производството

Българите имат стари традиции в производството на ракия от грозде. Гроздовата ракия е онази, с която е по-популярна страната ни. Наричана е гроздовица и грозданка. В планинските райони се приготвя и традиционна дрянова ракия, тъй като разнообразието от плодове не е голямо и не предполага възможност за направа на ракия от различни плодове. За разлика от нашата ракия, най-често гроздова и дрянова, сърбите приготвят ракия от сливи, като дори са патентовали своя марка.

2. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на поднасянето на ракията

Сърбите обожават да консумират ароматна кайсиева ракия. Мекият ѝ характер и ароматните нотки я прави предпочитана. Поднася се със зеленчукови салати, месо и морски деликатеси. За разлика от Сърбия у нас ракията не се поднася с местни ястия и морски дарове. Обикновено у нас се поднася чиста с безалкохолно или със салата. В България по правило не консумираме храна – основни ястия с ракията.

3. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на количеството ракия, което се поднася

Докато сърбите са скромни и поднасят ракията в чаши от 30 мл и по-рядко в такива от 50 мл, то у нас най-малката ракия, която може да бъде поръчана, е 50 мл, а от там нагоре количествата нарастват на 100, 150 и прочие. 30 мл не е мярка, която се предлага на територията на България. Явно в България не се задоволяваме с малко.

4. Ракия на фокус

Всички видове ракия в Сърбия, включително нестандартни и ароматни решения като дюлева, малинова, черешова, медена, орехова, са сходно популярни и са в потребителския фокус, консумират се почти еднакво, без да има превес на конкретен вид ракия, докато у нас популярността на гроздовата ракия отчетливо превишава останалите.

5. Вкусови качества на сръбската ракия или как я предпочитат пиячите

По отношение на сръбската ракия се наблюдава както такава с остър характер, пареща, предпочитана от по-старите пиячи, така и нежна, мека, ефирна, лека, предпочитана от по-младите. У нас подобно разделение не се наблюдава.

6. Специални заведения, в които се поднася сръбската ракия

В Сърбия има заведения, предлагащи само ракия. Сръбският Rakia Bar, предлагащ над 50 различни типа ракии – от карамелени нюанси до флорални букети, от греяна ракия през зимата до миксове с тоник за летните вечери, е едно от тези заведения, които не можем да открием в България.

7. Греяната ракия у нас и в Сърбия

Греяната ракия е характерна за всички балкански страни, така че по отношение на консумацията ѝ няма значителни разлики освен в някои подправки, които сърбите използват за приготвянето на греяна ракия.

Видове сръбска ракия

Най-разпространената ракия и гордостта на сърбите е „Шливовица“;
Клековац (хвойнова ракия) е друга характерна за Сърбия ракия;
Ябуковача (ябълкова ракия), която е популярна с високата си захарност;
Лозовача (гроздова ракия), която е най-малко консумираната в Сърбия;
Кайсиева (кайсиева ракия), характерен за която е мекият вкус и завладяващият аромат;
Крушковаца (крушова ракия). Вишневача (черешова ракия);
Ораховача (орехова), която е богата на йод и така проявява и лечебни свойства по отношение на щитовидната жлеза.

#ракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници