"Това не ни плаши": Израел се подготвя за война с Ливан

"Това не ни плаши": Израел се подготвя за война с Ливан

pixabaу

A A+ A++ A

Слагам си тапите за уши и правя крачка назад. Първо идва светкавицата от дулото на танка, а след това стрелата. Снайперисти откриват огън. Трасиращи изстрели от картечница се устремяват към село на "Хизбула". Израелски парашутисти атакуват бутафорното населено място. Описаната ситуация е само тренировка, уточнява Sky News.

Все още не е взето решение дали да се нахлуе в Ливан, но израелското правителство прави все по-ясни изявления и всички войници, с които екип на Sky News е разговарял, са споделили, че смятат, че това ще се случи.

Това обаче ще бъде кървава война и за двете страни. "Хизбула" е много по-голяма, по-добре въоръжена в битките от “Хамас”, но израелските командири смятат, че в крайна сметка те ще надделеят.

Израел отново атакува цели на "Хизбула" в Южен Ливан

“Научаваме за тяхната готовност и опит, за да разберем напълно нашите противници и врагове”, казва висш офицер.

"Но това не ни плаши. Вярвам, че Израелски отбранителни сили (ЦАХАЛ) са много по-добре обучени и екипирани от "Хизбула", допълва той.

Между Израел и "Хизбула" има ежедневна размяна на огън по границата, достатъчна в нормални времена, за да започне вече война. Това обаче не са нормални времена, а опасни, посочва офицерът.

През зимата Голанските възвишения са студени и дъждовни. Ниски облаци обгръщат хълмовете, а вятърът брули долините. За този регион са водени многобройни битки. Сега това е окупирана от Израел земя, анексирана след войната от 1967 г. и заобиколена от едната страна от Сирия, а от другата - от Ливан - и двете страни са врагове на Израел.

Старите сирийски бункери са вкопани дълбоко в склоновете на хълмовете и напомнят за минали войни и предишни собственици на тази земя.

Днес тя отново е силно милитаризирана, тъй като Израел се подготвя за нова война с Ливан.

Дори и да има прекратяване на огъня и "Хизбула" да спре да изстрелва ракети към Израел, това може да не е достатъчно, за да се предотврати война, защото израелците много ясно заявиха, че искат да изтласкат "Хизбула" обратно, по-дълбоко в Южен Ливан, в съответствие с резолюцията на ООН. И ако дипломацията не проработи, те ще използват ЦАХАЛ, за да го направят.

Израел също така нарушава тази резолюция на ООН, като прелита през ливанското въздушно пространство и окупира част от земя, която трябваше да върне според международното право.

Дипломатическото решение за избягване на война ще трябва да работи и в двете посоки. Изглежда, че дипломацията засега е постигнала малък напредък и Израел дава признаци, че търпението му може да се изчерпва.

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници