Супер рецепта за перфектното свинско

Супер рецепта за перфектното свинско

canva

A A+ A++ A

Няма как да говорим за една българска седмица и да пропуснем свинското месо. Има хора, които даже ще ме заклеймят, защо чак в четвъртък започнахме да говорим за месо, какви са тези салати, какви са тези риби, това не е сериозно. Това каза за рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" Шеф Таньо Шишков.

"Но за мен свинското месо, при все това, че в България традиционната кулинария и не само в България, и на Балканския полуостров е изключително етнически повлияна от Османската империя. Тук говорим назад в годините, знаете Османската империя е била властваща над Европа в продължение на над 600 години. Няма как бита, културата и кулинарната култура, разбира се, на целия регион да не бъде повлияна. Въпреки всичко, свинското месо е изключително добре заложено в нашата традиционна кухня. Тук много се чудя дали да изпадам в някакви конкретики за рецепта или по-скоро да ви кажа кой е моят любим начин за приготвяне на свинско месо генерално. Тази методика можете да използвате и за ребра, и за свински врат, и за корем, и за всеки разрез от свинята, с който разполагате. Не е необходимо сега да ходим и да купим свински врат, за да си го направим. В най-общи линии - готвим дълго време на ниска температура", обясни шеф Шишков.

"Свинското месо в разрезите с врата, с ребрата, това са меса с много съединителна тъкан, джоланите също, за да се сготвят добре и да са крехки, те имат нужда от много дълго време. За да готвим нещо дълго време, без да го прецакаме, с най-груб изказ, трябва ниска температура. Тоест, избираме си една температура от 160-180 градуса и готвим под похлупак или под алуминиево фолио, тъй като повечето съвременни домакинства нямат глинени гювечи. Свинското може да го сготвите заедно с всички зеленчуци, които обичате и с всички зеленчуци, които разполагате. Аз обичам да правя едно канапе, една подложка от лук, от морков, които после пасирам в соса от печеното месо. По този начин овкусявам месото със сол, пипер, червен пипер, малко мазнина, растителна по избор, похлупак, малко бульон, вино или вода и печем 4 до 5 часа на 160-180 градуса. Обещавам ви, винаги ще имате перфектно цяло парче свински врат, супер крехък, ще се разпада.

По този начин можете да си направите уикенд парти със сандвичи с дърпано свинско. След като го изпечете, просто надърпвате свинското, смесвате го с малко барбекю сос, кетчуп или сос от печенето на месото и поднасяте с изпечени бургер бънчета, още известни в България като питки за бургер", каза още той.

#свинско #свинско месо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници