Украйна съобщи на САЩ, че маха Залужни

Украйна съобщи на САЩ, че маха Залужни

Стоп кадър/ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

Украинското правителство е информирало Белия дом, че планира да уволни висшия военен командир на страната Валерий Залужний, който ръководи войната срещу руските окупационни сили, съобщиха информирани източници.

Ходът за свалянето на генерал Валерий Залужний, който се сблъска с президента Володимир Зеленски по редица въпроси, следва украинската контраофанзива миналата година, която не успя да върне значителни части от територията, контролирана от Русия.

Източник, близък до кабинета на Зеленски, каза, че двамата са замесени в спор относно нова кампания за военна мобилизация, като президентът се противопоставя на предложението на Залужний да призове 500 000 нови войници. Според източника обаче процесът за освобождаване на Залужний от длъжността му на главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна за момента е спрян, докато страните разработват следващите си стъпки, предава БНР.

Белият дом не е изразил позиция относно плана за смяна на Залужний. Представители смятат, че Украйна трябва да взима собствени суверенни решения относно своя персонал. Известен като "Железния генерал", Залужний е изключително популярен. Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се борят срещу огромна руска сила.

Секретарят на Съвета на националната сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди, че слуховете за уволнение на Залужний дестабилизират армията. "Това, което публикуват реномирани издания, не винаги е вярно," каза Данилов за украинско радио.

Междувременно президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна е получила още две системи за ПВО. По думите му обаче в момента системите за противовъздушна отбрана все още не са достатъчни, за да защитят напълно Украйна, но се работи за постигането на това всеки ден.


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници