Стероидна Олимпиада: Милиардер прави Олимпийски игри с допинг

Стероидна Олимпиада: Милиардер прави Олимпийски игри с допинг
A A+ A++ A

Имат ли таван човешките възможности? Това иска да провери милиардерът от Силиконовата долина Питър Тийл, който планира да организира "Олимпийски игри с допинг", съобщи БТА по информация на "Ню Йорк Поуст".

56-годишният Тийл, който трупа състоянието си като инвеститор в компании като ПейПал и Фейсбук, застава зад идеята за игри, в които атлетите ще могат свободно да използват всякаква химия, за да постигнат високи резултати. Тийл признава, че идеята за Игрите е на д-р Арън Д'Соуза, който е адвокат по образование, но иска да проучи докъде достигат възможностите на човешкото тяло. Повече детайли за стероидната Олимпиада ще бъдат дадени на 17 април, а състезанието ще бъде промотирано и по време на Олимпийските игри в Париж, които са през юли тази година.

Според Д'Соуза до момента събраната сума е няколко милиона долара (по-малко от 10), но тя е достатъчна за провеждането на първото подобно състезание. То ще бъде в пет дисциплини - плуване, гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика и бойни спортове. За провеждането на Игрите ще се използват вече съществуващи спортни съоръжения, което значително ще намали цената за провеждането им.

"Идеята зад провеждането на тези Игри е да позволим на атлетите да бъдат открити и честни. Проучвания показват, че на Олимпийските игри 44 процента от атлетите признават, че са използвали забранени стимуланти, но само един процент от тях биват хванати", заявява Д'Соуза пред Ню Йорк Поуст.

"Всеки атлет трябва да може сам да решава какво да прави с тялото си. Тези Игри ще бъдат отворени за всички - настоящи и бивши професионални спортисти, както и за аматьори. Използването на препарати ще помогне на учените да разберат по-добре на какво е способно човешкото тяло и как технологиите могат да ни помогнат да постигнем здравословно остаряване", добави още д-р Арън Д'Соуза.

Според организаторите до момента 900 спортисти са проявили желание да участват в предстоящите игри. "Олимпийските игри са една бездънна яма. В тях се влагат милиарди долара за построяването на стадиони и зали, които след две седмици използване се изоставят. Не е случайно, че от 1960 година насам всяка Олимпиада е в преразход", добавя Д'Соуза.

Разбира се, идеята на Д'Соуза и Тийл вече срещна и противници. Д-р Григори Родченков, който първи извести за проблемите в руския спорт и масовото използване на забранени препарати, нарече идеята "опосност за здравето и опасност за спорта". Анна Меарес, бивша олимпийска шампионка и настоящ шеф на олимпийската делегация на Австралия, заяви пред "Гардиън", че "това е нечестно и несигурно. Не мисля, че това е правилният начин да се прави спорт. Честно казано намирам това за някаква безвкусна шега".

#допинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници