Проверка на фактите: Тези снимки на деца от Газа са фалшиви

Проверка на фактите: Тези снимки на деца от Газа са фалшиви

X

A A+ A++ A

Снимки на страдащи деца в ивицата Газа - в социалните мрежи е пълно с такива кадри. Някои от тях обаче са създадени с помощта на изкуствен интелект, пише Deutsche Welle. Как да ги разпознаваме и каква роля играят в конфликта в Близкия изток?

Малки деца са се сгушили върху голата кална земя - от няколко дни платформите Х, Инстаграм и ТикТок са пълни с такива кадри. Почти винаги нещо подсказва, че става дума за палестински деца в ивицата Газа - името на акаунта, иконката с палестинското знаме или коментарите. Ето няколко изображения, които са създадени с помощта на изкуствен интелект (ИИ).

Милиони пъти е била видяна снимката на две момчета с еднакви пижами в синя палатка. Те са се сгушили под синьо одеяло и се държат за ръце, а подът е кален и осеян с локви. На повечето места, например тук, липсва обяснение, че изображението е създадено с помощта на изкуствен интелект.

На снимката са отбелязали местата, които подсказват, че кадърът не е истински: и двете момчета имат по един крак със само четири пръста, което е типична грешка на изкуствения интелект. Освен това десният крак на момчето вляво изглежда безформен, а пръстите на ръцете на момчетата са твърде еднакви. Преди всичко обаче те би трябвало да се виждат под друг ъгъл, а в тази поза китките трябва да са силно изпънати. Нещо не е наред и с прехода от врата към тила на момчето вляво - той просто се слива с платното на палатката.

И светлината изглежда инсценирана: лампа, висяща очевидно на тавана на палатката, не би могла да разпръсне светлината толкова равномерно.

Такъв ефект може да се получи и с помощта на програма за обработка на снимки. В такъв случай обаче самият кадър трябва да е много добре осветен, което изисква използването на сложна екипировка.

Същото важи и за това изображение, което се разпространява в платформата Х, в Инстаграм и ТикТок.

Светлинните рефлексии на дъното на шишето в долната част на кадъра определено изглеждат неестествено. Но пък в този случай естетизирането на изображението е много по-дискретно, а типичните грешки на изкуствения интелект не са особено силно изразени. При по-внимателно вглеждане обаче се вижда, че вторият пръст на долния крак на момичето вдясно изглежда много голям. Левите стъпала на момичетата пък са необичайно равни, а кожата им изглежда безупречна, което също е характерно за изображенията, създадени с изкуствен интелект.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници