Сугарев: Стоянов рискува да се опозори с номинацията за КС, да не приема

Сугарев: Стоянов рискува да се опозори с номинацията за КС, да не приема
По думите на ексдепутата трябва да се направи разграничение, защото не всички от СДС са приели да участват в „този театър, а тези, които по някаква случайност обитават запуснатата сграда на „Раковска“ 134“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Номинираният за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска президент Петър Стоянов може да не приеме номинацията на СДС, заяви бившият депутат на сините Едвин Сугарев.

Според Сугарев по-добре би било Стоянов да не приема, защото „рискува да се опозори“, цитира го БНР.

По думите на ексдепутата трябва да се направи разграничение, защото не всички от СДС са приели да участват в „този театър, а тези, които по някаква случайност обитават запуснатата сграда на „Раковска“ 134“.

Според Сугарев е очевидно, че СДС в този си вид и с този си ръководител има намерение да бъде патерица на ГЕРБ и се опитва да прави този тип услуги.

Това демонстрирало, че ГЕРБ показват, че уж не държат да има техен човек в Конституционния съд (КС), опитвайки се да „изтрият срама от лицата като великодушно предоставят избора на СДС“, смята Сугарев.

„При това се дава такава възможност на СДС, а не на ДСБ. Това е свързано с евентуални бъдещи отношения между СДС и ГЕРБ“, коментира бившият син депутат.

„Петър Стоянов е на висока длъжност във фондацията на бившия американски президент Бил Клинтън и това е много по-престижно, отколкото да бъдеш конституционен съдия в България. Освен това би бил накърнен неговият имидж на най-читавия български президент досега“, смята още Едвин Сугарев.

„В тази криза беше много важно да издигнем безспорна кандидатура“, каза пък лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Според Кабаиванов СДС в момента не мисли за ревзервен вариант. Президентът Стоянов е казал, че трябва да уведоми международните партньори, с които работи, и че съзнава голямата важност на тази номинация.

„СДС има достатъчно експертен потенциал, но е важно да бъде фигура с голям авторитет и висок морал. Решението е взето от целия Национален съвет с одобрението на присъстващите. В СДС има две личности, които се ползват с всеобщо доверие – Петър Стоянов и Филип Димитров", заяви Кабаиванов.

„Нека погледнем как трябва България да излезе от кризата. Сигналите ни към десните избиратели са, че СДС има силата в трудни моменти да изважда България от кризисна ситуация. Сделка може би има в главите на неколцина български комбинатори", коментира още лидерът на СДС.

По думите на Кабаиванов кандидатурата на Петър Стоянов е толкова безспорна, че не може да се говори за сделка и той се притеснявам от липса на подкрепа за тази кандидатура.

Кабаиванов е убеден, че ще получи широка подкрепа в парламента. Увереността му идва от качествата на кандидата за конституционен съдия и от безспорния му авторитет, каза още синият лидер.

До номинацията на СДС се стигна, след като в понеделник министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в Конституционния съд, като обеща подкрепа за него от депутатите на мнозинството.

Премиерът каза още, че няма нищо против номинацията да е на Синята коалиция, стига да бъде избран „най-добрият и най-достоен за конституционен съдия“.

От своя страна ДСБ обявиха, че няма да участват в процедура по избор на нов член на Конституционния съд от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание.

Тъмносините са убедени, че без отмяна на решението на парламента за избор на Венета Марковска, единственото, което ще се постигне, е задълбочаване на конституционния проблем.

До кризата, която някои определят като институционална, дори конституционна, се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии миналата седмица.

Тогава дъжавният глава обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

Оттеглянето на президента се случи за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от Коалиция за България избраха зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждението дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че е имало сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите.

На заседание на правната парламентарна комисия от 16 ноември се реши, че ще се предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за попълване на квотата на Народното събрание в Конституционния съд, която да продължи до 30 ноември.

На 12 декември пък ще се проведе изслушването на кандидатите в правната комисия, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.

#Емил Кабаиванов #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #СДС #номинация #Петър Стоянов #Едвин Сугарев #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници