Удължават междусрочната ваканция на всички ученици?

Удължават междусрочната ваканция на всички ученици?

canva

A A+ A++ A

Синдикат "Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия. В тези области се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30 % болни ученици и учители? Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не.

По този повод Синдикат "Образование“ направи национално изследване, с участие на учители и родители. На въпроса "Правилно ли е решението да се въвежда ОРЕС, при обявяване на грипна епидемия?“ , 89,6 % са отговорили, че не е правилно и само 10 % смятат, че това е добро решение.

Интересен е отговорът на участниците на следващия въпрос "Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?“, като само 38,5 % от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1 % смятат, че не трябва.

По отношение на еднодневната междусрочна ваканция и въпроса "Може ли във връзка с нарастващата епидемична опасност, в интерес на учениците да се удължи еднодневната междусрочна ваканция с няколко дена?“ 69,8 % отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с 4 дена, до края на седмицата и да бъде от 5 януари до 9 януари. 25, 3 % смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дена. 2,8 % смятат, че не трябва да се удължава.

Синдикат "Образование“ във връзка с това изследване смята, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения. Синдикатът предлага институциите да се възползват от договорените в чл. 39, т.6 от КТД по смисъла на чл. 105 от ЗПУО и чл. 156а от КТ, 5 дена.

СО "Подкрепа“ ще предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дена в интерес на опазване здравето на ученици и учители.

#ваканция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"