Украйна обяви за разкрита голяма корупция с оръжейни доставки

Украйна обяви за разкрита голяма корупция с оръжейни доставки

ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

Украинската служба за сигурност съобщи, че е разкрила корупция при покупка на оръжие от военните на стойност около 40 милиона долара, предаде ББС в неделя.

Разследвани са петима високопоставени служители в министерството на отбраната и в доставчик на оръжия.

Става въпрос за подписан договор за 100 000 минометни снаряда през август 2022 г.

По него е извършено авансово плащане, като някои средства са преведени в чужбина, но никога не е предоставено оръжие.

Корупцията е основен препъникамък в кандидатурата на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, припомня британското издание.

Службата за сигурност на Украйна каза, че разследване е "разкрило" служители на министерството на отбраната и мениджъри на доставчика на оръжие "Лвов Арсенал", "които са откраднали близо 1.5 милиарда гривни при закупуване на снаряди".

"Според разследването в присвояването са замесени бивши и настоящи високопоставени служители на Министерството на отбраната и ръководители на свързани фирми", пише в съобщението.

Данните сочат, че макар договорът за снарядите да е договорен шест месеца след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, "нито един артилерийски снаряд" не е изпратен.

Един от заподозрените е бил задържан при опит да напусне Украйна и в момента е в ареста, съобщи Службата за сигурност.

Главният прокурор на Украйна каза, че откраднатите средства са конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана.

Проблемите около корупцията преследват Украйна от години.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи борбата с корупцията като един от основните си приоритети, когато дойде на власт през 2019 г.

Последните обвинения идват в момент, в който републиканците в Съединените щати отблъскват усилията на президента Джо Байдън да изпрати повече помощ на Украйна.

През август президентът Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за набирането на военни, за да сложи край на система, в която на някои хора беше позволено да избягат от военна служба.

Украйна беше класирана на 116-то място от 180 страни в индекс за възприемане на корупцията за 2022 г. от организацията "Прозрачност без граници".

Но усилията за борба с корупцията започват да имат значение. Украйна е една от само 10-те страни, които стабилно се изкачват в класацията на "Трансперънси интернешънъл", издигайки се с 28 позиции за десетилетие.


#войната в Украйна #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници