Конституционният съд влиза в много критична фаза

Конституционният съд влиза в много критична фаза

БНТ

A A+ A++ A

,,Конституционния съд влиза в много критична фаза, тъй като вече влезлите в сила конституционни съдии не трябва да участват в образуваните дело 3, дело 4, които са по искане на президента и народните представители във връзка с оспорвания на решенията на Народно събрание, с които бяха избрани за конституционни съдии, защото се отнасят до тях.''

Това заяви Доц. Наталия Киселова преподавател по Конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по отношение на положената днес клетва от новоизбраните конституционни съдии- Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в ефира на,,Евроком''.

,,В Конституцията са предвидени други случаи, в които КС се занимава с правното положение на свой член и там е предвидено, че не участва в обсъжданията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията, с които НС избира конституционни съдии, но по силата на по-широкото разбиране, че тогава, когато се отнася до тях, не трябва да участват.

,,Аз мисля, че няма юрист в държавата, който да поддържа теорията, че те са избрани за девет години, те са избрани за срок, който ще приключи след 6 години 8 месеца. заяви Киселова по отношение на спора с мандата на новоизбраните конституционни съдии.

,,Очакваме противниците на президента, които смятат, че неговата липсва на клетвата е нарушило закона на КС, да започнат да повдигат въпроса, че той е нарушил Конституцията. Президентът не е нарушил Конституцията, клетвата е определен закон и не е част от неговите функции и правомощия. През 2012 г., когато беше прекратена клетвата си тръгна, не само президентът, но и членовете на КС. Клетвата се полага от онези, които формират състава на съда и членовете на КС. Днес всички съдии присъстваха и бяха изпълнени формално правилата за полагане на клетва''.

По отношение на внесената oбщa жaлбa дo Koнcтитyциoнния cъд cpeщy двeтe peшeния, c ĸoитo Дecиcлaвa Aтaнacoвa и Бopиcлaв Бeлaзeлĸoв бяxa избpaни зa ĸoнcтитyциoнни cъдии oт ĸвoтaтa нa пapлaмeнтa от нapoднитe пpeдcтaвитeли oт "Bъзpaждaнe", "БCΠ зa Бългapия" и ИTH Киселова коментира:

,,Очаквах от опозицията да са оспорили кой на кое място влиза. Каквото е мнозинството- такава е и опозицията. Можем да очакваме до април решение на Koнcтитyциoнния cъд.''

,,Делата, свързани с промените в Конституцията могат да окажат влияние, защото ако техните гласове са решаващи, а бъдат обявени изцяло за противоконституционни решенията, с които са избрани конституционните съдии, то все едно от 19-ти януари няма избрани такива.

,,Процедурата не беше по правилата, нито беше открита, нито публична, недопустимо е конституционен съдия да чете нещо, което е написано и другарите от НС да му пазят страх'', каза Киселова по отношение на процедурата по избора на конституционните съдии.

#доц. Наталия Киселова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници