Доц. Киселова: Да се преосмили автоматичното назначаване на главен прокурор

Доц. Киселова: Да се преосмили автоматичното назначаване на главен прокурор

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Трябва да се преосмили автоматичното назначаване на главен прокурор, когато президентът я връща, да има дебати и да има други кандидатури. През последните две години доминираха служебни правителства, това предизвика ревност в политиците. Ако правителство е претърпяло вот на недоверие, не е правилно да стане служебно, това противоречи на логиката. Това каза доц. Наталия Киселова.

Според нея конституционните промени са на чернова, по която се обсъждат конкретни предложения. В началото на следващата седмица може да има внесен проект. Въз основа на негативния опит се предлага да се раздели ВСС - на съвет, който да отговаря за съдии, както и прокурорски. Все още няма категорично мнение, че само действащо НС може да прави конституционни промени", заяви тя.

По думите ѝ ще се изтегли правомощието на президента да назначава с указ председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, а това ще остане в компетентността на ВСС. "Президентът има правомощия в трите власти, така е създадена Конституцията, той е орган, който им сътрудничи или ги спира", обясни Киселова пред "Нова нюз".


#доц. Наталия Киселова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници