Френските фермери заплашват да блокират Париж, в Полша затвориха над 160 пътища

Френските фермери заплашват да блокират Париж, в Полша затвориха над 160 пътища

БНТ

A A+ A++ A

Фермерското недоволство в Европа се разраства - протести има в Германия, Франция, Румъния, Литва и Полша. Европейската комисия започва разговори с представители на сектора.

Френските фермери издигнаха барикади по важни пътища в южната част на страната. Те заплашват да блокират Париж. Демонстрации имаше и в Брюксел. Фермерите протестират срещу ниските цени на храните и твърде многото европейски стандарти, чието спазване е скъпо и които според тях им пречат да печелят. 17% от земеделските домакинства във Франция са под прага на бедността. Според проучване 200 000 от фермерите биха могли да се пенсионират до 2026-та година, а младите нямат ресурси за инвестиции в селскостопански имоти.

В Полша, земеделците са недоволни също от европейската селскостопанска политика. Трактори и фермери блокираха над 160 пътища в цялата страна. Протестиращите искат да се сложи край на "неконтролирания внос" на селскостопански хранителни продукти от Украйна и други страни извън Евросъюза, които според фермерите не отговарят на европейските норми. В началото на януари полските земеделци извоюваха с протести държавни субсидии за производството на царевица и поддържане на селскостопанските данъци на нивата от миналата година.

#фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници