Руските замразени активи започват да носят приходи на Украйна

Руските замразени активи започват да носят приходи на Украйна

Стоп кадър

A A+ A++ A

Белгия ще предостави тази година на Украйна 611 милиона евро, получени от лихвите върху запорираното в страната руско имущество, съобщи белгийското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер е съобщила за това намерение на украинската страна. Отбелязва се, че за първи път белгийските власти потвърждават сумата, която ще бъде използвана по този начин.

Уточнява се, че по-голямата част от руското имущество в ЕС, запорирано заради руското военно нападение срещу Украйна, се намира в Белгия. Общо 180 милиарда евро руски средства са под запор в Белгия и от тази сума са се натрупали значителни лихви, се посочва в съобщенията

Държавите членки на ЕС постигнаха политическо споразумение за използването на приходите от замразените руски активи - заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. "Мисля, че мога да кажа, че имаме политическо споразумение", заяви Борел и добави, че се надява окончателно решение по въпроса да има преди следващата среща на външните министри, която ще се проведе на 19 февруари.

По-рано журналистът от радио "Свобода" Рикард Йозвяк написа в X, че посланиците на ЕС ще дадат зелена светлина още в сряда да започнат да се заделят в отделна сметка средствата, получени от приходите от замразените руски активи. По-късно те ще бъдат използвани за нуждите на Украйна.

Руските власти изчисляват, че около 300 млрд. долара от средствата на Руската централна банка са замразени в западни държави след избухването на пълномащабната война в Украйна. Властите на ЕС и САЩ обсъждат планове за използването им от 2022 г. насам.

Русия също обмисля да конфискува западни активи, ако ЕС вземе подобно решение. Миналата седмица РИА съобщи, че преките инвестиции на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика в края на 2022 г. възлизат на 288 милиарда долара и те могат да бъдат конфискувани от Москва.


#Жозеп Борел #Антируските санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници