Въздушни линейки ще кацат в 26 болници

Въздушни линейки ще кацат в 26 болници

БГНЕС

A A+ A++ A

Общо 26 болници ще имат сертифицирани площадки за кацане на медицински хеликоптери. Докато наближава 31 януари - датата, когато първата въздушна линейка трябва да прелети от Италия към България, столичната "Света Анна" стана болницата със сертифицирана площадка за кацане, предаде БГНЕС.

"В петък получихме официалното потвърждение от производителя, увериха ни, че на 29 януари ще бъде проведен последния тестов полет, при което на 31 януари трябва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха да прелети от Италия към България”, заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който връчи документите за регистрация на площадката на изпълнителния директор на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков.

След получаването на първия хеликоптер за оказване на спешна помощ, до края на 2024 г. страната ни трябва да получи още няколко машини. "Края на юни трябва да пристигне вторият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, а през декември трябва да пристигне и третият”, припомни министър Гвоздейков. През април 2026 г. България трябва да има и последният хеликоптер за спешна помощ по въздух по Плана за възстановяване и устойчивост.

Болница "Света Анна" разполага с място за кацане на хеликоптери от години и хеликоптери са кацали в двора ѝ. "Но вече сме част от нова система за оказване на спешна помощ по въздух”, уточни д-р Славчо Близнаков, отбелязвайки огромния напредък за спешната помощ.

"Цялата болница е обучена да действа в спешни ситуации, вече ще оказваме помощ и по въздух”, коментира още директорът на болницата "Света Анна".

Министърът на транспорта поясни, че очакваният хеликоптер трябва да прелетява в диапазон от 200 километра.

Гвоздейков обясни, че още няколко болници очакват да получат сертифицирани места за кацане на хеликоптери за помощ по въздуха, сред тях са “Св. Екатерина” и Правителствената болница. Лечебни заведения в Русе и Варна също ще имат сертифицирани площадки за кацане.

Относно наближаващата ротация в правителствената власт транспортният министър уточни, че за него най-важно е да свърши това, което е заложено в управленската програма, а неговото място в МС след март не е на дневен ред.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници