В Бургас създадоха уникална зелена сол

В Бургас създадоха уникална зелена сол
A A+ A++ A

В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация „Биоразнообразие”, която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.

Растението е известно като солянка или саликорния. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.

Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация „Биоразнообразие” да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни.

„Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само”, обясни Радост Ценова от БФБ.

И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.

„Само от 1 до края на август, защото след това тези зелени полета стават розови, после лилави и тя вече не е с такива хранителни качества”, обяснява Радост Ценова.

За производството на зелената сол се използвали само част от стръкчетата. Следвало сушене при специална температура.

„После я смиламе и 1 кг суха маса се получава от 10 килограма набрана солянка. Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки. Нали хората обикновено я свързват с тази подправка самардалата, в която обаче има добавена сол,а в тази няма допълнително сол”, обясни Радост Ценова.

Растението е богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25% от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.

Саликорнията е известна още като Морски аспержи и се използва в кулинарията, особено при диетичното хранене.

„С този деликатен солен вкус може да претърпява различни обработки и да запазва наистина изключителни вкусови качества”, смята Радост Ценова.

Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено, напомнят от НОВА.


#Атанасовското езеро #саликорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници