Кунева: Има вътрешен картел в парламента

Кунева: Има вътрешен картел в парламента
Кунева коментира, че Европейската комисия е добре информирана за ситуацията в Перник и областта, но това не може да помогне реално на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева определи като „трикове и вътрешен картел в Народното събрание и липса на граждански контрол в работата на Висшия съдебен съвет" случая с парализирания Конституционен съд и изявлението на премиера, че ГЕРБ ще подкрепи кандидатура на СДС.

След среща с инициативния комитет за преодоляване на щетите от земетресението в Пернишко, Кунева коментира също, че държавата все още не може реално да подпомогне пострадалите в този район, предаде БНР.

Според инициативния комитет едва 450 домакинства са получили помощи при подадени над 7500 молби. 50 жилища са на път да бъдат ремонтирани, а 222 са за събаряне.

След 3 дни се навършват 6 месеца от земетресението, но България все още няма действаща система за управление при кризи, каза Валентин Пешев, говорител на инициативния комитет.

„Навсякъде се тръби, че за Перник са дадени, едните ги казват 15, другите 20-22 милиона. За съжаление, ако бяха дадени толкова – точно 22 милиона трябват за покриване на абсолютно всички поражения въобще на Пернишка област. В последно време непрекъснато се тиражират 15 милиона. И до момента никой не е видял тия 15 милиона. 2 милиона и половина общо са отпуснати за Перник за гражданите, 7-8 милиона, които са отпуснати за държавни и общински сгради. От 7500 молби, които са в момента в междуведомствената комисия, казват, че са разгледани около пет-шестотин молби”, обясни Пешев.

Кунева коментира, че Европейската комисия е добре информирана за ситуацията в Перник и областта, но това не може да помогне реално на хората.

„Българското правителство е обещало и твърди, че са отпуснати 15 милиона лева, разбирам, че хората в Перник са си изчислили, че 22 милиона са необходимите средства, тези пари трябва да дойдат от нас. С голямо неудоволствие искам да ви кажа, че Европейският съюз не е Крали Марко. Ние всъщност сме под радара. Ако българското правителство не може да се справи, те биха могли да алармират целия свят и да кажат: не можем да намерим едни 22 милиона”, заяви тя.

#Движение „България на гражданите" #Меглена Кунева #Висшия съдебен съвет #СДС #ГЕРБ #Конституционен съд #Перник #България #Валентин Пешев #Европейската комисия #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници