Депутатите избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

Депутатите избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

стоп кадър

A A+ A++ A

Депутатите избраха Десислава Атанасова за съдия в Конституционния съд за срок от 9 години. Тя събра 159 гласа "за", "против" бяха 65, нямаше въздържали се. Тя ще заеме мястото на Гроздан Илиев. Борислав Белазелков ю, номинацията на ПП-ДБ събра 154 гласа "за" и също беше избран.

Изборът на конституционни съдии беше включен като първа точка в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков в началото на пленарното заседание.

За двете места от парламентарната квота имаше трима претенденти - Десислава Атанасова, която е номинирана от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ и Цвета Рангелова, издигната от “Възраждане”.
Кандидати бяха изслушани в ресорната Комисия по конституционни въпроси в четвъртък.

И тримата подчертаха, че ще бъдат независими конституционни съдии, а Цвета Рангелова от “Възраждане” обеща ако бъде избрана, да си даде отвод по делата, инициирани от ПГ на "Възраждане".

След заседанието председателят на конституционната комисия Надежда Йорданова заяви, че теоретично е възможно гласуването да се проведе още в петък, но това е решение на председателя на Народното събрание и на народните представители в пленарната зала.

Депутатите удължиха работното си време до избора на конституционни съдии и гласуването на законопроекта за БНБ.

"Благодаря за възможността да бъда избран за член на Конституционния съд на България. За мен се каза доста в последните дни. Бих казала, че всички знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и на некорумпиран политик. Надявам се, че сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. Ако в правото са императивни и диспозитивни, то в пленарната зала нормите също са важни - етичните, най-вече. В политиката в дебата се ражда истината", заяви още Атанасова.

"За мен беше чест, бъдете живи и здрави", обърна се новоизбрания конституционен съдия към колегите си в парламента.

#Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници