"Пфайзер" и "Бионтех" съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

"Пфайзер" и "Бионтех" съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

Pixabay

A A+ A++ A

Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я накарат да спази ангажиментите си за поръчките на ваксини срещу COVID-19, направени от правителството като част от договора за доставка на Европейския съюз, подписан през май 2021 г. Това заяви Андрю Уиджър, старши директор на Пфайзер за глобални връзки с медиите в отговор, изпратен до сайта Нюз.ро, цитиран от "24 часа".

„Пфайзер и Бионтех вярват, че е важно всички участващи страни да спазват своите договорни задължения въз основа на споразумението, което улесни успеха на европейския отговор на пандемията от COVID-19“, посочват от фармацевтичните компании в позиция до медиите.

На свой ред здравният министър Александру Рафила отбеляза, че са получили призовката по пощата и че ситуацията не е била неочаквана.

Съдебният иск срещу Румъния не е първият, който Пфайзер предявява. Миналия ноември компанията съди Полша за неизпълнение на плащанията за 60 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През декември 2023 г. фармацевтичният гигант съди и Унгария по същата причина.

Отново в края на миналата година прокурори от Националната дирекиця за борба с корупцията на Румъния поискаха от Президентството и Сената да одобрят започването на наказателно производство срещу бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила по дело, касаещо доставка на ваксини срещу COVID по време на пандемията, пише БТА. Тримата са разследвани за злоупотреба със служебно положение и съучастие в злоупотреба със служебно положение. Те са одобрили закупуването на десетки милиони дози ваксина над вече договореното изискване, припомня Диджи24.


#ковид ваксини #Румъния #Пфайзер #Бионтех

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници