Само двама знаели имената на тотомилионерите

Само двама знаели имената на тотомилионерите
Според новия закон спечелилите могат да вземат на ръка 5000 лв., а останалите ще бъдат преведени по сметка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В рамките на 45 дни новите тотомилионери трябва да отидат на улица „Хайдушко изворче“ 28 в София, за да си вземат парите, обяви зам.-директорът на Спортния тотализатор Мария Янева.

Както вече стана ясно, тотомилионерите, които в неделя вечерта удариха рекордния джакпот, са от Перник и Бобошево. Те ще си разделят по 4.7 милиона лева.

„От 8:30 до 17:00 часа на ул. „Хайдушко изворче“ ще обработят документите. Двамата трябва да представят отрязъка от фиша, възможността той да се загуби е нулева“, посочи Янева пред Би Ти Ви.

Още същия ден се прави и превод по банков път на джакпота. Според новия закон спечелилите могат да вземат на ръка 5000 лв., а останалите ще бъдат преведени по сметка. Печалбата от тотото в България не се облага с данък.

„Само двама души разбират имената на милионерите и как изглеждат, така че тайната на самоличността е напълно гарантирана“, каза още Янева, като уточни, че самата тя никога не е виждала някой от печелившите.

Оказа се, че тотализаторът още работи с дискети. Никъде на етажа, където се обработват документите от тиража и фишове, които печелят над 200 лв., няма интернет.

Фишовете стоят в трезор и се проверяват ръчно, каза Янева. Трезорите се заключват с три ключалки, а ключът от всяка от тях се намира в трима различни служители.

Там се съхраняват и два диска, на които са посочени числата и цялата процедура на тегленето на тиража.

Около четири пъти бюджета на община Бобошево ще вземе като чиста печалба тотомилионерът от общината, пуснал един от двата печеливши фиша за рекордния джакпот, каза пред БТА кметът на община Бобошево Крум Маринов.

Той уточни, че бюджетът на общината за годината е в размер на 1 млн. лв.

„Да е жив и здрав, да ги ползва разумно и да реинвестира част от парите в общината. Дори и да не е местен, а преминаващ, нека не забравя, че късметът му е бил в нашата община”, каза Маринов.

Цветанка Пеянска, служителка в пункта, където е пуснат печелившият фиш, каза, че все още никой не е потърсил печалбата си, но според нея късметлията може да е приминаващ човек, пътуващ за Рилския манастир.

За разлика от други държави в България практиката е късметлиите да остават анонимни от съображения за сигурност.

Те имат възможност да бъдат разкрити на обществеността, но досега няма случай някой от спечелилите да е пожелал това, каза още Мария Янева.

Математикът Михаил Константинов пък коментира, че шансът да се познае печелившата комбинация в играта винаги е един и същи – 1 към 14 милиона за една комбинация и 1 към 3.5 милиона, ако фишът е четворен.

„Ако печалбата е 14 милиона лева и пуснете 14 милиона фиша, около 4 милиона е сигурната ви печалба. Обаче, ако комбинацията я познаят двама души, тогава сте на голяма загуба, защото джакпотът се разделя“, обясни експертът.

Според него забогателите за ден хора трябва да се придържат към будистката поговорка: „Остави една пета за себе си, другите четири пети раздай!“.

#джакпот #тото #Българския спортен тотализатор #Мария Янева #София #Бобошево #Перник #България #Крум Маринов #Рилския манастир #Михаил Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници