„Възраждане“: Фирми ограбват земеделските земи в страната ни

„Възраждане“: Фирми ограбват земеделските земи в страната ни

стоп кадър

A A+ A++ A

От парламентарнага група на „Възраждане“ алармираха пред медиите, че тече процес по „присвояване на огромни територии земеделски земя“ в цялата страна, с цел да бъдат създадени фотоволтаични паркове. Посочиха, че това са предимно фирми около ДПС. От партията на Костадинов дадоха конкретен пример със землището на село Кънчево в община Казанлък.

Общинският съветник от „Възраждане“ Димитър Пашев заяви, че става въпрос за решение на Общинския съвет на Казанлък, с което се отдава възмездно право на строеж за изграждането на фотоволтаична централа с мощност до 50 мегавата на територията на 375 дка общинска земя, която в голямата си част е земеделска.

Тази площ вече е с променен статут за период от 30 години срещу 400 хил. лева. Самата оценка е направена от един-единствен човек, а по закон би трябвало да са двама или повече оценителите, посочи Пашев.

От думите му стана ясно, че по предварителни прогнози инвеститорът ще печели по 9,5 млн. лева на година, а за целия 30-годишен период – между 160 и 190 млн. лева.

„Смятаме, че става въпрос за огромно ощетение на община Казанлък, отделно, че не е имало и обществено обсъждане“, допълни той.

Областният управител върна това решение на Общинския съвет, като го сметна за незаконосъобразно, защото статутът на земите е сменен с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано такова, каза още общинският съветник от „Възраждане“ в община Казанлък.

Той съобщи, че решението е било подкрепено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, и ги призова „да преосмислят решението в името на гражданския интерес“.

#"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници