Брюксел направил първа стъпка към изключването на Лондон от ЕС

Брюксел направил първа стъпка към изключването на Лондон от ЕС
Британският премиер Дейвид Камерън още преди месец предупреди, че Лондон ще наложи вето на 7-годишния бюджет, ако не бъде замразен на сегашното си равнище. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Брюксел направи първата стъпка към изключването на Великобритания от Европейския съюз, пише авторитетният вестник „Файненшъл Таймс“.

Заради заплахите на Лондон да наложи вето на 7-годишния общ бюджет на Европейския съюз в Брюксел започнаха работа по него без Великобритания, коментира изданието.

„Обсъжда се вариант за приемане на общия бюджет на Евросъюза за 2014-2020 от всички страни без Великобритания“, отбелязва „Файненшъл Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Официалните лица признават, че подобна стъпка ще има тежки последици за Лондон, който и без това има достатъчно сложни отношения с останалите държави от ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън още преди месец предупреди, че Лондон ще наложи вето на 7-годишния бюджет, ако не бъде замразен на сегашното си равнище, но без да се отчита инфлацията.

Положението на премиера се влоши оттогава, тъй като Камарата на общините гласува на 31 октомври за намаляване на общия бюджет на ЕС даже с оглед на инфлацията.

Тази резолюция нанесе удар по позициите на коалиционното правителство. Въпреки че няма силата на закон, тя още повече стеснява възможностите пред Дейвид Камерън да постигне компромис на предстоящата среща на върха на ЕС.

Европейската комисия настоява за увеличаването на общия бюджет с 1% от БВП на ЕС или до 1,033 трилиона евро.

Материалът на „Файненшъл Таймс“ е свидетелство, че редица европейски страни се отнасят толкова подозрително към политиката на Лондон, че са готови да го изключат от общия бюджет и така да направят първата крачка към изключването на Обединеното кралство от ЕС.

#бюджет #премиер на Великобритания #Дейвид Камерън #ЕС #вестник „Файненшъл таймс“ #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници