Зам.-министърът на енергетиката: Няма притеснения за това, че ще останем без ток

Зам.-министърът на енергетиката: Няма притеснения за това, че ще останем без ток
A A+ A++ A

Сигурността на системата е гарантирана. Няма притеснения за това, че няма да има доставки или че ще останем без ток. Това увери пред БНР зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова.

"България е част от електроенергийната система на Европа. Има постоянно движение на електроенергията от една система в друга. Като част от пазара, ситуацията е динамична. Посоките се менят в зависимост от търсене и предлагане. За мен в момента риск за снабдяването и сигурността на системата няма. Въпрос на търговски баланс в един или друг час. Всичко е въпрос на търсене и предлагане", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

По думите й рационализирането на потреблението, енергийните спестявания са приоритет, за който много се работи. Той има своето място и принос в гарантирането на този баланс, добави Ива Петрова.

Въглищните централи работят на пазарен принцип, напомни тя и отбеляза, че пазарната ситуация поставя определени ограничения в начина, по който те работят. Но те имат своята роля при гарантиране сигурността на електроенергийната система, подчерта заместник-министърът.

По думите й диалогът със заинтересованите страни за ангажимента на страната ни е интензивен, като се търсят възможните и работещи устойчиви решения в дългосрочен план.

"В момента пазарната ситуацията е такава, че поставя определени предизвикателства пред работата на въглищните централи, без това да поставя под въпрос тяхното значение и мястото им в гарантиране на сигурността и адекватността на електроенергийната система".

В момента работата на централите все пак по някакъв начин е гарантирана, категорична бе Петрова. И добави:

"Независимо от пазарния натиск, в целия диалог се търси решението как да се осигури ролята на тези централи при гарантиране на сигурността на системата".

С кампания Министерството на енергетиката ще показва и подтиква към промяна на навиците, за да намалим сметките си за ток.

"Целта на кампанията е да покажем как могат да се променят навиците, какво всеки един от нас може да направи - нещо мъничко, нещо всеки ден, постоянно, така че кумулативно да постигнем по-голям ефект и в крайна сметка да имаме добавена стойност от малките усилия на всеки един от нас. Кампанията цели да покаже, да информира, да създаде ангажираност, да подтикне към такава промяна на навиците", посочи зам.-министърът на енергетиката.

По думите й трябва да положим всички усилия, така че да сме информирани и готови, когато стане промяната, свързана с либерализацията на битовия ток.

"До началото на 2026 г. всички битови потребители остават на регулиран пазар. Това не е повод за успокоение. Имаме време да проведем една активна кампания за информиране на потребителите и за тяхното стимулиране да бъдат активни".

#енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници