Борисов обеща депутатите на ГЕРБ да подкрепят кандидат на сините за КС

Борисов обеща депутатите на ГЕРБ да подкрепят кандидат на сините за КС
Премиерът Бойко Борисов е предложил на СДС да номинира свой кандидат за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е предложил на СДС да номинира свой кандидат за конституционен съдия.

Министър-председателят е направил това предложение, защото това е най-старата демократична партия след промените в България, предаде БНР.

„СДС да номинират конституционен съдия. Депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят. Така че ако искат Синята коалиция в парламента да си изберат най-добрия, най-достойния конституционен съдия, да го предложат, да мине всичките прозрачни процедури, съответно аз гарантирам, че депутати на ГЕРБ ще го подкрепят в парламента“, обеща Бойко Борисов.

Той подчерта, че процедурите за избор на членове на Висшия съдебен съвет и на главен прокурор са били единодушно оценени като „абсолютно прозрачни“.

„Надявам се сега парламентът, където има много добри юристи, да направи така, че вече този избор на нов конституционен съдия да е по всички правила и да няма повече такива проблеми в системата“, продължи премиерът.

„СДС, както ние застанахме зад Наско Анастасов, да извадят кандидат, който ние да го подкрепиме, който е максимално честен, максимално добър, максимално одобряван от обществото и съответно да отиде да се защити в парламента като процедура“, препоръча Бойко Борисов.

На 16 ноември правната комисия в парламента реши да открие нова процедура за избор на конституционен съдия, след като президентът Росен Плевнелиев попречи на избраната Венета Марковска да встъпи в длъжност.

#Бойко Борисов #ГЕРБ #премиер на България #Конституционен съд #КС #Висш съдебен съвет #Анастас Анастасов #Венета Марковска #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници