4 уволнени и 9 наказани полицаи след протеста на футболните фенове в София

4 уволнени и 9 наказани полицаи след протеста на футболните фенове в София
A A+ A++ A

13 са наказаните служители на реда след протеста на футболните фенове през ноември миналата година в София. Проверката е установила, че те са превишили полицейските си правомощия. По време на демонстрацията униформените са били и без боди камери. Темата вече предизвика сътресения в министерството.

Преди протеста в София е взето решение полицаите да не носят боди камери. „Защото е преценено, че тези устройства, които се закрепват за ревера на служителите, стават много лесна чупеща се вещ при стълкновение с тълпа. И установяваме страхотни липси на боди камери, след като сме влезли в такъв конфликт с протестиращи”, заяви директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

За да не се мисли за материалната загуба, а за ползването на камерите като доказателство превишават ли униформените правомощията си - от днес полицията в Бургас въвежда задължителната употреба на 90 устройства и 17 видеорегистратора.

„Камерата е постоянно онлайн. Записът се прави само и единствено, когато служителите са изпратени на сигнал. И когато осъществяват проверка на хора и автомобили”, обясни комисар Марин Димитров, началник „Охранителна полиция” в Бургас.

Равносметката след протеста на футболните фенове - четирима полицаи са уволнени. Установено е, че те са използвали прекомерна сила при задържането на протестиращи. „Други 9 са наказани с тежко дисциплинарно наказание - порицание, за срок от една година. Между тях има и полицейски ръководители, някои от които най-вероятно няма да продължат да работят в Столичната дирекция”, категоричен е Николов.

Директорът на СДВР е разговарял с всеки един от наказаните. Те са дали и обяснение. „В един момент са прегорели и са се подвели по емоцията на хората срещу тях, от бурните действия спрямо тях. И в един момент са отключили някаква агресия”, твърди той.

Според премиера Николай Денков притеснителен знак е това, че всички наказани полицаи са от едно звено. „Трябва да се вземат организационни мерки. Отново ясно да бъде дефинирано на полицаите какво могат и какво не могат. По никакъв начин не могат да осъществяват насилие над граждани, които не проявяват такова в обратна посока”, подчертава той.

Тече и проверка от Дирекция „Инспекторат”, след която е възможно да има още наказани. А със заповед на главния секретар на МВР - полицаите ще бъдат периодично обучавани.


#МВР #наказани полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници