Сценариите за войната в Украйна

Сценариите за войната в Украйна
A A+ A++ A

От началото на войната в Украйна способността на страната да се пребори с Русия във военно отношение зависи от подкрепата на Запада. Тъй като част от тази помощ е намаляла драстично, тази година може да се окаже особено трудна за Киев.

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Андрий Борис в своя репортаж от Вашингтон.

Успехът на Украйна във войната срещу Русия зависи от непрекъснатата военна помощ от Запада, твърдят някои военни и дипломатически експерти.

Пенсионираният генерал от армията на САЩ Дейвид Петреъс казва, че ако Конгресът на САЩ одобри допълнителен пакет от помощи за Киев на стойност 61 милиарда долара и Украйна получи изтребители F-16 и ракети от Запада, както и повече противорадарни ракети, украинските самолети могат да действат по-близо до фронта.

Но, казва Петреъс, дори и всичко това може да не е достатъчно, за да се пробият укрепленията на Русия в югоизточната част на страната.

"Украйна все още трябва да преодолее огромна отбранителна линия, т.нар. линия на Суровикин, освен ако Украйна не успее наистина да установи надмощие във въздуха", посочва Дейвид Петреъс.

“Без западните зенитни ракети руските атаки срещу украинските градове - като тези срещу Киев и Харков миналата седмица - ще станат още по-ефективни и войната може да се проточи с години.” Това посочва военният историк Фредерик Каган, чиято статия е публикувана в Института за изследване на войната.

Джон Хербст, старши директор на Евразийския център на Атлантическия съвет, казва, че не може да си представи окончателна победа на Русия.

"Дори при най-лошия сценарий Украйна няма да бъде напълно завладяна. Знаете, че Украйна води партизанска война срещу съветските сили в продължение на години след Втората световна война. Но да се надяваме, че няма да се стигне дотам", казва Хербст.

Друг потенциален позитив за Украйна - руската умора от войната. Британското министерство на отбраната твърди, че ако руските жертви продължат да нарастват със сегашните темпове, до 2025 г. те ще надхвърлят половин милион, предава VOA.

"Русия може да набира достатъчно хора на месец, за да покрие загубите си, но няма хора за ротация. Те всъщност ще трябва или да удвоят съществуващите темпове на мобилизация, или да проведат още една частична мобилизация", смята експертът Майкъл Кофман от Фондацията за международен мир "Карнеги".

“Русия се нуждае от повече войници”, категоричен е той.

Кофман казва, че с международна помощ Украйна може да се адаптира, за да отблъсне руските атаки.

"Украйна може да увеличи производството на безпилотни самолети и други системи, които могат да намалят натоварването на артилерийските боеприпаси”, смята Кофман.

Позовавайки се на анонимни източници от администрацията на Байдън, в статия от декември в американското издание "Политико" се казва, че САЩ променят целта си от подкрепа за Украйна към маневриране за позиция в мирно споразумение с Русия. Но Хедър Конли, президент на Германския фонд Маршал на САЩ, казва, че Украйна никога не би могла да приеме това, което може да изглежда като мир за Русия.

"Те искат да вземат всичко. Владимир Путин говори за Одеса като за руски град. Те искат да установят марионетен режим в Киев и да направят така, че Украйна като отделна държава да не съществува", категорична е Хедър Конли от Германския фонд Маршал на САЩ.

Всички експерти предупреждават, че едно неочаквано събитие - като смъртта на световен лидер, природно бедствие или избухването на нова война - също може да послужи за обръщане на ситуацията в Украйна, съобщава VOA.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници