Костадин Костадинов: На днешния ден преди 81 г. стотици US и британски пилоти сриват столицата ни и убиват 4208 души

Костадин Костадинов: На днешния ден преди 81 г. стотици US и британски пилоти сриват столицата ни и убиват 4208 души
A A+ A++ A

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов във Фейсбук:

"София трябва да бъде унищожена, а в развалините и да се сеят картофи". Знаете ли кой е казал това? Министър-председателят на Англия, Уинстън Чърчил. На днешният ден преди 81 години стотици американски и английски бомбардировачи дават всичко от себе си, за да изпълнят желанието на Чърчил. Столицата ни буквално е срината, а общият брой на жертвите, основно жени, деца и старци, достига 4208. Ранените са 4744.

Извършеното от американците и англичаните е огромно военно престъпление. По това време всички военни обекти (летища и казарми) са извън столицата, но те остават недокоснати. Военнопрестъпниците нарочно хвърлят бомбите си над града, за да убият възможно най-много жени и деца. Съборена е част от сградата на Народното събрание, а катедралата "Св. Александър Невски", която също е мишена на престъпниците, оцелява по чудо.

Разбира се, това престъпление не остава безнаказано. В сраженията с несравнимо по-слабите български ВВС американците и англичаните дават доста жертви и 256 убийци на жени и деца намират смъртта си в небето над София.

През 2010 г. благодарните български колониални власти разрешиха поставянето на паметник на военнопрестъпниците. Той се намира пред американското посолство и е известен сред българите като паметник на позора. Позор, защото няма друг случай в световната история, в който жертвите да издигат паметник на своите убийци.

Възраждане от години настоява за премахването му и ще го стори, когато започне да управлява.

Тъжното е, че паметникът на жертвите е доста по-малък и скромен. Намира се в градинката зад Народното събрание и понякога трудно се забелязва. Преди няколко години реставрирахме буквите му, защото беше станал съвсем нечетим. Днес от 10 ч. Възраждане - София ще поднесе цветя и венци пред него, а след това ще почете и паметника на военните летци, намиращ се от другата страна на парламента. Нека всеки, който има време и възможност, да отиде и да сложи по едно цвете на двата паметника. Нека между позора и паметта днес да изберем паметта и честта!

#Костадин Костадинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници