Зам.-кметът Титюков от Пловдив превел 1,2 млн. лв на фирма за провален проект! Ще има ли най-сетне затвор за такива?

Зам.-кметът Титюков от Пловдив превел 1,2 млн. лв на фирма за провален проект! Ще има ли най-сетне затвор за такива?
A A+ A++ A

Нова бомба, заложена от скандалния бивш зам.-кмет по спорт и социална политика Георги Титюков, изплува в Община Пловдив. Става въпрос за обществена поръчка, която е спечелена от бизнесмен, който явно е бил „любимец” в ресора „Социална политика” през миналия мандат, пишат колегите от пловдивския сайт трафикнюз.

Проектът е още от 2022 година, когато Община Пловдив иска да изгради нова административна сграда за услугата по „Асистентска подкрепа” на улица „Трапезица”. Парцелът е от 800 кв.м, като се ползва за паркинг от съседните блокове до 4 РУ. Поръчката е за 2,4 млн. лева, като заданието предвиждаше три етажа по 300 км.м с подземен и надземен паркинг. Още тогава зам.-кметът Георги Титюков заяви, че средствата са от делегираните от държавата дейности и за тях няма да се похарчи нито лев от общинския бюджет.

За близо месец Титюков като възложител провежда процедурата и подписва договора с фирма „Ейч ес бизнес къмпани” ЕООД, регистрирана в село Лъга с управител Христо Шаханов за 2,4 млн. лева. Бизнесменът е добре познат в ресора по социална политика, като през фирмите си успява да си осигури още 5 договора през последния мандат.

Единият е за 400 хил. лева за ремонт на КСУ „Св. св. Константин и Елена”, а другите четири през другата му фирма „Инфинити Енерджи”, регистрирана в село Синапово. Те са за изграждането на нови детски ясли на ул. „Стоян Михайловски” за 3 млн. лева с възложител Георги Титюков, както и 3 млн. лева за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в три детски градини .

За конкретната поръчка за ул. „Трапезица” Титюков и Шаханов се споразумяват да изградят новата сграда за 465 дни, а преди това да се направи проект за 90 дни. За това фирмата получава максимално допустимия размер на аванс в размер на 50% или 1,2 млн. лева.

На практика крайният срок за завършването на проекта е след 2 месеца, а там все още няма и един забит пирон. Причината – проектът няма строително разрешение, а и не може да вземе. В същото време се разбира, че Георги Титюков нерегламентирано е използвал средствата от държавните делегирани дейности и те подлежат на връщане.

След като се запознава с проблема кметът Костадин Димитров е пуснал писмо до „Ейч ес бизнес къмпани” ЕООД, с които се иска възстановяване на преведения аванс. От Община Пловдив заявиха, че след като бъдат възстановени, средствата ще се използват по предназначение за социални услуги.

Не е ясно обаче дали парите все още са налични по сметките на фирмата, още повече, че в договора няма банкова гаранция, а застраховка, чиято полица не се знае дали не е изтекла. По този начин може да се влезе в дълга съдебна сага, а Община Пловдив въобще да не види въпросните средства.

Това е поредният скандал, който изплува от работата на Георги Титюков като вице по социалната политика през миналия мандат.

Припомняме, че Община Пловдив загуби близо 1 млн. лева заради скандална безстопанственост по проекта за 7 нови социални услуги. Парите вече са платени от пловдивски данъкоплатци, макар да трябваше да бъдат покрити от европейските програми. Все още има последен шанс те да бъдат възстановени, ако Върховният административен съд се произнесе в полза на Община Пловдив.

Очаква се скоро да стане ясно дали ще има корекции и по други европейски проекти, които са водени от Титюков. На последната сесия бяха дадени 11 млн. лева безлихвени заеми по тях. Най-големият от тях е за новите социални жилища на ул. „Владая” за 7 млн. лева.

#Община Пловдив #Георги Титюков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници