Рашидов: Отношенията между България и Русия не са прагматични, а духовни

Рашидов: Отношенията между България и Русия не са прагматични, а духовни
Вежди Рашидов присъства на официалното откриване на Дните на българската духовна култура в Болшой театър в неделя вечерта. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България и Русия са свързани в пространствата на духа и отношенията между тях никога не са били прагматични, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Москва.

„Отношенията между нашите народи никога не са били изразявани в прагматични категории. Това е една особена, духовно-емоционална сфера," каза в неделя вечерта Вежди Рашидов на официалното откриване на Дните на българската духовна култура в Болшой театър.

Българският министър припомни прозрението на руския учен и хуманист акад. Дмитрий Лихачов за България като държава на духа.

„Лихачов казваше също, че обича България от миналото, от настоящето и от бъдещето. Мисля, че всички посетители на фестивала ще се присъединят към това," посочи в словото си на откриването министърът на културата на Русия Владимир Медински.

Той благодари на българските власти за чудесно организираните Дни на руската култура в България през миналата година.

Вежди Рашидов изрази увереност, че всички прояви в богатата и разнообразна програма на Дните ще бъдат посрещнати с интерес от руската публика.

„Надявам се, че едни от най-прочутите български оперни гласове, прославили страната ни в целия свят, които участват в галаконцерта за откриването в уникалния Болшой театър, ще предизвикат възхищението на взискателния руски зрител. В празниците ще участват едни от най-ярките български артисти, музиканти, художници, писатели," добави Вежди Рашидов.

На тържество след галаспектакъла българският културен министър награди с най-високото отличие на Министерството на културата - огърлие „Златен век", президента на Руската художествена академия Зураб Церетели и директора на Болшой театър Анатолий Иксанов за големия им принос в развитието на културното сътрудничество между България и Русия.

#България #Русия #министър на културата #Вежди Рашидов #Болшой театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници