Израелска медицинска сестра разказва за ужаса, преживян в подземен тунел в Газа

Израелска медицинска сестра разказва за ужаса, преживян в подземен тунел в Газа
A A+ A++ A

Медицинска сестра, която е била сред десетките израелци, отвлечени в Газа, разказа как е прекарала пленничеството си в подземен тунел, лекувайки възрастни заложници, някои от които незрящи и нечуващи, с оскъдни медицински материали, за които е трябвало да се пазари с "Хамас", предаде Ройтерс.

Нили Маргалит е била освободена по силата на сключеното през ноември примирие между Израел и "Хамас". В интервю за израелската телевизия Канал 12 тя заяви, че палестински цивилни са я заловили в нейното село и са я "продали" на въоръжените ислямисти, които са ръководили безчинствата на 7 октомври, предизвикали войната.

Без да знае, че баща ѝ, заедно с още около 1 200 души, е бил убит, 41-годишната Маргалит е била вкарана боса в задушен тунел на "Хамас", където според нея са били събрани заложници с различни наранявания.

Използвайки основен арабски език, научен в спешното отделение на болница в южната част на Израел, в която има пациенти от бедуински произход, Маргалит казала на похитителите от "Хамас", че е медицинска сестра. Те се съгласили с предложението ѝ да поеме грижата за медицинските нужди на заложниците.

По нейните думи похитителите от "Хамас" й осигурявали необходимите медикаменти, защото не искали заложниците да умрат.

Сред 132-те заложници, които все още се намират в Газа, остават възрастни мъже - 25 от тях са починали, според израелски официални лица. "Хамас" заяви, че някои от тях са били убити при обстрела на Газа.

Когато похитителите се дразнели, наказанията, които налагали на заложниците, включвали ограничаване на броя на часовете на осветление в подземните им килии или използването на вентилатори, каза Маргалит.

След 40 дни пленничество ѝ разрешили да гледа някои телевизионни новини и тя предавала информацията, като крещяла в ушите на възрастните заложници, които не можели сами да следят репортажите, тъй като били държани в плен без очила или слухови апарати.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници