Превозвач: Наказват нас, не Австрия, ще блокираме българските граници

Превозвач: Наказват нас, не Австрия, ще блокираме българските граници

petkoangelov.bg

A A+ A++ A

Забраната да бъдат пускани български камиони през нашите граници с товари за Австрия е наказание за нас, българските фирми, а не за съответната държава, която ни пречи да влезем в Шенген по суша.

Така пловдивският превозвач Петко Ангелов коментира мерките, които прилагат нашите митнически власти спрямо българските транспортни фирми.

Още в петък стана известно, че десетки наши камиони бяха блокирани на Дунав мост II и на ГКПП "Брегово" повече от денонощие. Обяснението на митническите власти е, че имат устно нареждане от София да не пускат наши тирове към Австрия.

"Това е изумително. Мои камиони бяха сред блокираните. А те превозваха авточасти от Турция за Австрия. Кое е абсурдното? С тази мярка на българските власти аз и моите колеги ще си загубим клиентите в Турция, тъй като те ще кажат: "След като не можете да доставите в срок стоката ни, ние ще си намерим други превозвачи", обясни Ангелов, който е председател на Камарата на автомобилните превози.

Той разказа, че търсили контакти със София, но не им вдигали телефоните. На граничните пунктове прибрали на шофьорите документите и не ги пускали нито напред, нито назад. "Хората стояха като заложници без елементарни условия", допълни Ангелов.

Според него "наказателната акция" към Австрия е недобре обмислена. Той даде пример с румънците, които бойкотират австрийски банки и фирми, като не ползват услугите им. "Докато в случая българските власти наказват нас", повтори той.

"Работим при изключително трудни условия. Чакаме по три дни на "Капитан Андреево", за да влезем у нас, после две денонощия на Дунав мост II, това е кошмарно", обясни превозвачът.

От агенция "Митници" им обяснили, че докато не получат нареждане от финансовото министерство, не могат да пуснат камионите към Австрия.

"Чакаме среща с финансовия министър, за да разберем какви са тези налудничави идеи", коментира Ангелов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници