Тайните на магическото кълбо: Мистици предвиждат смразяващи случки

Тайните на магическото кълбо: Мистици предвиждат смразяващи случки

Pixabay 

A A+ A++ A

В дълбока древност за най-добрия магически камък се смятал кварцът. Не само защото този минерал е прозрачен и чист като замръзнала вода, но и защото той, за разлика от стъклото, притежава още едно интересно качество – винаги е хладен на пипане.

Патрициите в Древния Рим в горещо време си охлаждали ръцете с такива кълба. Но кварцът е бил ценен не само заради външния си вид и прохладата. В миналото смятали, че в него има заключена вълшебна енергия и че, преминавайки през него, слънчевите лъчи стават лебечни. Ето защо кристални топки се полагали върху рани. Някои народи в Тибет практикуват този способ на лечение и до днес.

Мистиците пък почитали кристала като камък на интуицията и свръхчувствителните възприятия. Това отношение към него се е съхранило и до наши дни. Специалисти в областта на биоенергетиката предполагат, че излъчването му резонира с най-висшия (тъмен) енерегиен център на човека – Сахасрара чакра, който отговаря за невидимата връзка на човека с Космоса. Твърдят още, че светлината, която се отразява и пречупва в кристалите активира мозъка, придава яснота на мислите, концентрира ги, възбужда фантазията, одухотворява, способства за прозорливостта и възприемането на „космическа” информация.

Реквизит

Днес кристалните кълба отново са на почит. И работата не е само в това, че шлифованата сфера изглежда доста ефектно. Това е този рядък случай, когато формата и съдържанието се намират в пълна хармония. Идеалното кълбо позволява по най-добър начин да се разкрият уникалните възможности, заложени в материала. Така поне смятат съвременните гадатели с кристална топка. Те, както и древните им предшественици, са убедени, че реквизитът им позволява да видят невидимото, да узнават неизвестното, да пътешестват както в миналото, така и в бъдещето. Доколко може да се вярва на тези твърдения?

Този въпрос отдавна вълнува ентусиасти-изследователи. Опитвайки се да отговорят на него, те периодично се сблъскват с доста любопитни резултати. Ето какво се е писало през 70-те години на XIX век: „Получаващото се на стъкленото кълбо изображение може да бъде поразително точно и верно. Пиер Жан доказва, че гледащият в него понякога се отдалечава от кълбото и взима лупа. Когато се връща, намира предишната картина, която и разглежда с лупата. Тя се уголемява пред него, а детайлите стават все по-ясни и ясни.” И въпреки че думите на ясновидците са намирали потвърждение, официалната наука през XIX век (както и по-нататъшната) не бързала да изследва тази мистика. Максимумът, на който била съгласна е, че блясъкът на кълбото уморява мозъка и затова човекът лесно може да премине в състояние на хипноза.

Петно

Взривът на интереса към магическите свойства на кристала възниква благодарение на една от най-известните пророчици на XX века - англичанката Найл Сент-Джон Монтегю. Всичко започва още в ранното й детство. Баща й бил генерал-майор и работел в Индия. Ето защо дъщеря му не страдала от липса на екзотични играчки. Едно от любимите й забавления било кристално кълбо, което й подарила нейната местна бавачка. Веднъж Найл, докато внимателно разглеждала кълбото, изведнъж почувствала, че то започва да си мени формата. „На негово място – спомняла си тя – се появи плътно черно петно, което се разширяваше и заемаше цялото пространство пред мен. После видях как в тъмнотата постепенно се изрисува спалнята на моята майка и погледът ми се фокусира върху син халат с бродерия, който лешеже върху кревата. Тя се канеше да го облече, приближи се до кревата, протегна ръка, за да го вземе и изведнъж видях с ужас, че платът шава. Там имаше кобра. Изпищях и хвърлих кълбото. Майка се опита да ме успокои, тръгна към кревата и в този момент постовият я отблъсна встрани и се втурна напред. В халата действително имаше скрита кобра.”

Този случай буквално венчава Найл с кристалното кълбо, с което не се разделя през целия си живот. В него виждала неща, които се случват на разстояние от хиляди километри, а също и бъдещето. Предсказвайки съдбата на млад морски офицер, тя изведнъж видяла в кълбото до него окървавена жена с разкъсани дрехи. Не разбрала къде се случва това. Но видението си било видение. След една година получила писмо, в което морякът й съобщавал, че всичко видяно в кълбото се е случило наяве: наложило му се да спасява въпросната жена по време на голямото земетресение в италианския град Месина през 1908 г., когато загинали около 83 000 души.

Мода

На границата на XIX и XX век гаданието се превръща в истинска мода. Някои експерименти са толкова успешни, че ентусиастите, които ги правят превръщат това в своя професия, при това много доходна. Един от тези гадатели е англичанинът Фон Бург. С помощта на кристално яйце той успява да разреши много заплетени дела. Фон Бург откривал изчезнали вещи и даже описвал техните похитители. Понякога предлагал на клиентите си да разгледат „картинките” заедно с него. Такъв сеанс бил проведен в дома на безследно изчезналата Мери Мани. Сестрите й в един глас уверявали, че са видели в кристалното яйце страшни картини: престъпник, който напада Мери, нейното тяло, което изхвърча от влак, светофар...По тези показания полицията за нула време изчислява мястото на трагедията и намира свидетел – железничар, както и тялото на нещастната девойка.

След още две десетилетия гледането на кристално кълбо отново е на почит, но този път в Америка. Магическите салони се роят и процъфтяват. Разбира се, сред гадателите има и много шарлатани. Но прочутата Джейн Диксън не е от тях. Още на 5-годишна възраст тя демонстрира ясновидските си способности: предсказва бъдещи събиния, подаръци, които ще й донесат гостите, смъртта на родственици. На 8-годишна възраст майка й я води в дома на известна циганска гадателка. На нея й стига един поглед върху дланта на момичето, за да заключи: „Вашата дъщеря ще стане велика предсказателка. Такива линии се срещат един път на хиляда години”. След което й подала кристално кълбо и я накарала да каже какво вижда в него. Джейн започнала да описва непознати места: див скалист бряг, бушуващо море...”Ти си моя роднина. Подарявам ти това кълбо”, прекъснала я гадателката.

Банка

Подаръкът попаднал на точното място. Скоро малката Джейн го превърнала в банка за информация. Отначало пророчеството й помагало само на близки хора, но през 40-те години, когато се омъжила и се преместила да живее във Вашингтон, към нея започнали да се обръщат и хора от висшите ешалони на властта. Минимум два пъти Джейн консултирала президента Рузвелт. По време на първата им среща през ноември 1944 г. той, прикован за инвалидна количка, я попитал: „Кажете ми директно, колко време ми остава, за да довърша започнатото?” Джейн не могла да премълчи истаната и отговорила: „Половин година, господин президент, а може и по-малко”. Друг неочакван въпрос, който й задал президентът бил как ще се развиват отношенията на Америка с Русия след приключването на войната. Тя отговорила, че те в крайна сметка ще станат съюзници пред заплахата от червен Китай. „Червен Китай? – веднага попитал президентът.- Но той съвсем не е червен! Ние нямаме никакви проблеми с него.” Джейн погледнала отново в кълбото и казала: „Китай ще се обърне към комунизма”. Пет месеца след тази среща, на 12 април 1945 г., Франклин Делано Рузвелт, както и предсказала Диксън, умрял.

Световна известност Диксън получава през 1963 г., след убийството на Джон Кенеди, което е предсказала още през 1956 г., когато никой не е предполагал, че след пет години този млад и малкоизвестен политически деятел ще стане президент на САЩ. Но Джейн не само описала пред американски журналист външността на бъдещия президент, но и казала, че той ще бъде демократ и че ще бъде убит от човек, чието име започва с "О" или "Q".

През декември 1966 г. Джейн ошашавила света с едно от големите си пророчества, свързано с астронавтите, които се готвели да полетят към Луната. Тя предупредила, че ги грози гибел: „На пода на ракетата лежи нещо странно – като кабел. Ако върху него попадне инструмент или някой го настъпи, ще се случи беда. Под пода виждам кълбо от объркани проводници. Астронавтите са обречени. Чувствам как душите им напускат горящата капсула в кълба дим...”

Уви, и това предсказание се оказало точно, както и всички останали. След месец, на 27 януари 1967 г., по време на тренировка избухва пожар. Астронавтите Върджил Грисъм, Едуард Уайт и Роджър Чафи загиват в тяхната капсула. Последното, което чуват радиооператорите в Центъра за управление, е предсмъртният вик на най-младия член на екипажа – 31-годишният Роджър Чафи: „Ние горим! Измъкнете ни оттук!”. След 14 сукенди от кабината започва да излиза гъст дим.

Джейн Диксън умира на 25 януари 1997 г., като до последно си остава загадка за учените.

Експериментите на Моуди

След цяла серия от експерименти с кристално кълбо американският доктор и психотерапевт Реймънд Моуди заявява: „Аз установих, че виденията в кълбото не са измислица, а факт. Те се проектират в кълбото – цветни и обемни, като в холографско кино”.

Психолозите от колежа в Западна Джорджия също се интересуват от загадъчните свойства на кълбото. Канят стотина доброволци и им предлагат да надникнат в прозрачната сфера. Повече от половината имат видения – лица на познати и непознати хора, образи от деството, забравени спомени. Учените предполагат, че при вглеждането в кристалното кълбо човек изпада в състояние на самохипноза и образите изплуват от подсъзнанието му.

Наръчник за начинаещи гадатели

На картинката има три кристални кълба. Изберете си едно от тях и разгадайте бъдещето си.

Сфера 1

Напоследък не сте много щастливи, но скоро това ще се промени. Очакват ви чудесни мигове, свързани с любовни изживявания. Най-хубавото предстои. И щастието ще продължи дълго.

Сфера 2

Ще се случат събития, които ще ви върнат вярата в едно красиво и щастливо начало. Първото нещо, което ви очаква, при това съвсем скоро, е сбъдването на някое ваше съкровено желание. Това ще бъде реализирано по възможно най-добрия начин. Освен това ви очакват парични постъпления. Забравете за финансовите затруднения, скоро това ще се промени благоприятно за вас. Забележка: Препоръчително е да избягвате общуването с хора, които могат да ви обещаят нещо и да се опитат да изкопчат нещо от вас. Не мълчете твърде много, не разкривайте всичките си тайни и казвайте само това, което е необходимо.

Сфера 3

Най-голямата ви мечта е на път да се сбъдне. Можете да го наречете чудо. Мечтата ви ще се сбъдне и нещо повече, ще имате възможност да постигнете една от житейските си цели. Бъдещето е пълно с прекрасни моменти. В професионалния ви живот ще има търкания и неочаквани събития, но в личния живот всичко ще върви както обикновено.

Ако сте в постоянна и дълга връзка, тя ще е в ренесанс. Много хора ще се почувстват така, сякаш отново са се влюбили в партньора си.

Точно в този момент ще осъзнаете какъв сте късметлия и ще започнете да оценявате предимствата на връзката си. Следващата година ще бъде пълна с големи постижения и животът ви ще се промени към по-добро.

Източник: "Телеграф"


#мистерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници