Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023 г.

Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023 г.
A A+ A++ A

Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023 г. 797 от трусовете са били с магнитуд над 4. Това съобщи водещият турски сеизмолог проф. Шюкрю Ерсой в ефира на телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Разрушителните земетресения в югоизточния турски окръг Кахраманмараш на 6 февруари (със сила 7,7 и 7,8 – бел. авт.), бяха най-силните трусове в света през 2023 г., каза Ерсой, като добави, че миналата година е била изключително „необичайна“ по отношение на земетръсната активност.

Сеизмологът посочи, че след трагедията от 6 февруари, окачествявана като бедствието на века, са последвали десетки хиляди трусове. Освен огромния брой трусове прави впечатление и увеличаването на магнитуда им.

Турция се намира в земетръсна зона. Затова новини за земетресения ще идват от всички краища на страната. Някои от тях ще бъдат разрушителни. Това не е пророчество, не е и заплаха. Това е нашата реалност. 2023 г. е рекордна с регистрираните 74 хиляди земетресения, каза Ерсой.

Най-много земетресения през миналата година са регистрирани в окръг Кахраманмараш - 20 131. В окръг Малатия са станали 15 265 трусове, в Адъяман – 5 939, в Адана – 4 924, а в Хатай – 3 363.

По отношение на разрушителните земетресения от 6 февруари Шюкрю каза, че не се сеща за друг подобен пример в света.

Обикновено един трус засяга един град и район край него и виждаме разрушенията в този периметър. Земетресенията от 6 февруари обаче засегнаха 11 окръга, посочи сеизмологът.

При унищожителните земетресения на 6 февруари загинаха над 50 хиляди души.

#земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници