ЕС публикува решението за приемането ни в Шенген по вода и въздух от 31 март (ЛИНК)

ЕС публикува решението за приемането ни в Шенген по вода и въздух от 31 март (ЛИНК)
A A+ A++ A

В Официалният вестник на ЕС беше публикувано решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 г. за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 г.

В решението се посочва, че по технически и оперативни причини е целесъобразно първо да бъдат премахнати проверките по вътрешните въздушни и морски граници възможно най-скоро през 2024 г. Тези проверки следва да бъдат премахнати на първата възможна дата, съответстваща на сезонната промяна на графика на IATA.

Съветът на ЕС следва да вземе допълнително решение с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния за определяне на подходяща дата за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници, като се вземат предвид съответните технически и оперативни договорености по тези граници и актуалното състояние на взаимното сътрудничество. Държавите членки и Комисията следва да работят, за да дадат възможност на Съвета да вземе такова решение.

Според приетото решение, от 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и за Румъния както помежду им, така и в отношенията им с останалите членки в Шенгенското пространство.

Цялото решение може да видите ТУК.

#ЕС #Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници