Една съставка прави хумуса чуден
Хумусът намалява влечението към храната и нормализира кръвната захар. Той е отличен източник на белтъчини.
А изследвания показват, че нахутът, основа на хумуса, значително понижава риска от развитие на онкологични заболявания. Ето и рецепта за домашен хумус.
Необходими състави:
• 1,5 чаши измит и изсушен консервиран нахут;
• 1/4 супена лъжица тахан;
• 1/2 чаена лъжичка кимион;
• 1/2 чаена лъжичка сол;
• 2 скилидки чесън;
• 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок;
• 2 чаши вода;
• 1/4 чаша зехтин.
Начин на приготвяне. Смесете нахута, чесъна, кимиона и солта и ги смелете в блендера, като постепенно добавяте лимоновия сок първо, а след това водата.
Добавете и тахана, като продължавате да бъркате. Оставете хумуса да се охлажда в продължение на 30 минути.
Може допълнително да поръсите отгоре още малко зехтин, цели нахутчета, сусамено семе и листенца.
Домашният хумус винаги е по-вкусен от купения, затова го приготвяйте самостоятелно. Можете да опитате и рецепти с добавяне на друг продукт, като пържен червен пипер, чесън, пържен лук, пържени домати, кедрови ядки, тиквено пюре, сирене фета, какао.
Още по темата:
- » 4 хранителни навика, които ще ви помогнат да поддържате фигурата и здравето си след 40
- » Вкусни храни, които понижават холестерола
- » 3 обвинения има срещу охранителя-садист, който кла Дебора
- » Дете падна в ледените води на Гребния канал в Пловдив, няколко души се хвърлиха да го вадят, охранители спасиха всички тях
- » 4 хранителни навика, които трябва да забравите след 60
- » "Достъпно за вас": 50 хранителни продукти от днес на по-ниски цени
- » Без особена промяна в цените на храните на едро