Израелските ВВС ликвидираха отговорника за ракетния обстрел на „Хамас"

Израелските ВВС ликвидираха отговорника за ракетния обстрел на „Хамас"
Преди седмица Израел успя да ликвидира друг лидер на „Хамас“ - Ахмед ал Джабари - отговарял за въоръжените операции на „Хамас". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Само час след тежкия обстрел в неделя, военновъздушните сили на Израел увеличиха интензитета на ударите по Ивицата Газа и ликвидираха ръководителя и отговорника за ракетния обстрел от страна на „Хамас" Ехие Авиа в къщата му.

Самият дом се намира в северната част на Ивицата Газа, откъдето са изстреляни последните ракети към Израел, предадоха АФП и БНР.

Само в неделя към различни райони на Израел са изстреляни над 70 ракети. Нанесени са щети на имущество и инфраструктура.

В стремеж да не пострадат невинни граждани, израелската армия е изпратила предупреждения на мирните хора, че ще последва удар по конкретен обект, за който има информация, че се използва от терористи.

При един от обстрелите над гр. Офаким, южен Израел, са ранени петима души от отсколки на ракета "Град".  Двама от пострадалите са в тежко състояние.

Същевременно продължават усилията на международната общност да постигнат прекратяване на огъня между двете страни.

В неделя следобед се проведе среща между френския външен министър Лоран Фавиюс и израелския му колега Авигдор Либерман, който изрази готовността на Израел да спре огъня, в случай че „Хамас" и палестинците декларират, че ще спре обстрелът над територията на Израел от Ивицата газа, който продължава повече от година, но се засили в последните няколко месеца и стана причина за изостряне на конфликта.

Преди седмица Израел успя да ликвидира друг лидер на „Хамас“ - Ахмед ал Джабари - отговарял за въоръжените операции на „Хамас".

Джабари беше най-висшият служител на „Хамас", който дълго време беше начело в израелския списък с най-издирваните лица. Израел го обвиняваше за редица нападения, включително отвличането на израелския войник Гилад Шалит през 2006 г.

#Израел #Палестина #Ивицата Газа #„Хамас" #министър на външните работи на Франция #Авигдор Либерман #Ахмед ал Джабари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници