Белгия поема председателството на ЕС

Белгия поема председателството на ЕС
A A+ A++ A

Белгия поема от днес ротационното председателство на ЕС.

Белгия е изправена пред две основни предизвикателства до края на своето председателство. Първото е извънредната среща на европейските лидери на 1 февруари, когато ще се търси консенсус около актуализацията на бюджета на ЕС. Препъникамъкът са 50-те млрд. евро финансова помощ за Украйна, на които Унгария поставя вето. Същевременно, ако не се постигне съгласие, на риск са поставени и климатичният преход, укрепването на конкурентоспособността и особено защитата на външните граници - основно условие, за да продължат преговорите за пълноправното присъединяване на България и Румъния към Шенген и по суша.

Второто предизвикателство са европейските избори, насрочени през юни. Премиерът на Белгия Александър де Кро е от семейството на либералите, които проучванията изтласкват доста назад за сметка на националистите. През това време те трябва да убедят с действията си избирателите, че последните не са решение на проблемите в Общността - задача, трудна за изпълнение предвид факта, че остават неяснотите около избора на новия председател на Европейската комисия.

Въпреки че Европейският парламент прие резолюция, в която настоява да има ясна връзка с избора на европейските гласоподаватели, не е сигурно, че това ще се случи, като се имат предвид сложните договорки, чрез които начело на Комисията за този мандат бе избрана Урсула фон дер Лайен и която вероятно ще се кандидатира и за следващия, въпреки спадащата популярност на Европейската народна партия.


#Белгия #ЕС #ротационно председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници