Защо през високосните години се носи сребро?

Защо през високосните години се носи сребро?
A A+ A++ A

От древността се е знаело, че среброто е специален метал, носещ късмет и благословия на хората, които го притежават. В митовете и легендите за вампири се използват сребърни кръстове, за да се предпазим от злото. През миналото хората са използвали сребърни съдове, сребърни прибори, сребърни лъжици, сребърни вилици и ножове, които са спомогнали за предпазване от различни епидемии и зарази. Много членове от богати фамилии са били запазени здрави, тъй като са можели да си позволят използването на множество сребърни предмети.

Има достатъчно информация за антисептичните и антибактериални качества на среброто. Сребърната вода, която се получава чрез електролиза по специален способ, също благоприятства оздравителните функции в нашето тяло. Тя се използва за лечение и профилактика на организма. Всички тези факти доказват, че действително среброто е много специален метал и носенето на сребърни бижута е един от начините да се възползваме от неговите положителни качества.

Носенето на сребърни бижута – старинен обичай

По старинен обичай носенето на сребро през високосна година е предвещавало щастие, благополучие и късмет. В древността хората са зашивали сребърни талисмани и парички върху бебешки шапчици и пелени, както и върху булчински одежди, вместо златни такива. Това се е правило с пожелание за здраве, благословия, против уроки и зли сили. При къпане на бебета, също са използвани сребърни предмети. Този обичай е запазен до днешни дни, макар и леко трансформиран. Все още много хора знаят и си подаряват сребърни бижута и предмети за значими празници през високосната година.

Откъде идва вярването за носене на сребро през високосната година

Обяснението за носенето на сребро през високосните години идва от Григорианския календар, който е слънчев и отразява една обиколка на планетата земя около слънцето. В него през 4 години се добавя един ден и това е необходимо, за да се запазят сезоните и да няма изместване във времето.

Този допълнителен ден е към месец февруари.

Това циклично добавяне на допълнителен ден към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на нашата планетата около Слънцето отнема не точно 365 дни, а малко повече.

Поради това е необходимо прибавянето на един цял ден в определена периодичност. Хубаво е на всеки четири години да сменяме златните бижута със сребърни. Златото е елемент на слънцето и влияе върху енергията на духа и физическото тяло, а Григорианският календар както вече споменахме е слънчев. Среброто се отъждествява като елемент на луната и нейното въздействие върху всички живи организми на земята.

През високосната година е време да се пречистим, да завършим всичко старо и да започнем нов цикъл от живота си, да заредим емоциите си и да изчистим старите влияния, които пречат на нашето духовно израстване.

Това има логика в езотеричен и исторически аспект. Среброто като благороден метал има мистични качества, закриля и предпазва от отрицателна енергия.

Присъствието на среброто в българските обичаи

В българските обичаи и предания, среброто е използвано като истински амулет за благополучие. На дрехите на младоженците, са везани сребърни монети като символ за любов и разбирателство в семейството.

Било е възприето булката да носи сребърно бижу за сполука в брачния живот. Има поверие, че среброто съхранява информация за този, който го носи и изчиства енергийно поле в живота на собственика му.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници