Политолог: Радев може да измести и Костадинов, и Нинова

Политолог:  Радев може да измести и Костадинов, и Нинова

Стоп кадър: НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

"Това правителство доведе до изход от политическата криза, която спираловидно ни въвличаше в патова ситуация. Успехът на годината е съставянето на правителството Първо като външнополитическа ориентация на държавата и от друга страна – връщане към конституционната рамка на функциониране на държавата. Стабилизация е думата."

Това коментира в интервю за БНР политологът Цветанка Андреева.

"Публичното израстване на Пеевски" като лидер на процесите в управлението и геополитиката политологът отдава както на притискането му по линия на "Магнитски", така и на войната в Украйна, която по думите ѝ катализира политическите процеси.

Според Андреева, ако Пеевски оглави ДПС, това ще бъде "качествено нова ситуация" и "ДПС отдавна иска да излезе от етническата рамка, защото не е здравословно за тях чисто политически".

Цялата политика на ДПС вече е на показ и това я прави приемлива, посочи тя, но уточни, че от гледна точка на разделяне на порции обаче не е приемливо нито за ГЕРБ, нито за ДПС.

Борисов не може да бъде изместен от ДПС. Борисов е много по-доказан лидер, но в момента не е толкова на първа линия, каза Цветанка Андреева.

Относно предстоящата ротация тя прогнозира, че с оглед на знаците на ГЕРБ, че ще искат смяна на министри, ще видим такава.

Те гледат на това като сериозна политическа перспектива. Тя ще бъде трудна чисто институционално. Цялото правителство ще "падне" в момента, в който министър-председателят подаде оставка. Всичко това трябва да е много добре договорено партньорски, за да мине институционално гладко, подчерта политологът.

Андреева не изключва саботиране от страна на президента на втория етап на кабинета "Денков-Габриел".

"Едно е сигурно – ще влезем в период, в който Румен Радев вече прави политически планове. Безспорно това е лидерът вляво. Той може да оспори и лидерството на Костадинов и, разбира се, на Нинова. Виждайки в него такъв потенциал, се чертаят всякакви сценарии. Румен Радев има правото на своята партийна кариера."


#Цветанка Андреева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници