Какви бяха тенденциите в имената на бебета през 2023 г.

Какви бяха тенденциите в имената на бебета през 2023 г.
A A+ A++ A

Какво е чувството първи да посрещаш новия живот и да сбъдваш най-съкровената мечта на всяка майка - да има дете? Срещаме ви с хората, чийто професионален път е орисан да даряват радост. Те работят в най-голямата болница у нас - „Свети Георги”.

„Поемайки новия живот в ръце си, ти усещаш сърчицето на бебето как тупка в ритъма с твоето сърце. Това е най-вълнуващото, най-голямото щастие, което ние изпитваме”. Така описва старшата акушерка Дора Мрянова красотата на своята професия.

Тя е от хората, които първи посрещат новия живот и ни даряват с най-голямото богатство на света - нашите деца. Дора Мрянова зад гърба си има вече 50 години стаж като акушер-гинеколог в АГ-клиниката на Университетската болница „Св. Георги“.

От малка е мечтала да облече бялата престилка и никога досега не е отсъствала от дежурство. В ръцете ѝ са проплакали хиляди бебета от началото на професионалния ѝ път досега. „Посрещнала съм новия живот и на внучката ми, която наследи професията ми и е акушерка. Сега в момента работи тук, в неонатологията и се грижи за новородените”, хвали се старшата акушерка.

От началото на годината в клиниката за първи път са проплакали 1430 бебета. Сред тях има и 20 двойки близнаци. В рамките на едва една седмица са се появили три двойки. Приблизително еднакъв е броят на новородените от женски пол и от мъжки пол. По отношение на процента на цезаровото сечение, мога спокойно да заявя, че той е един добър процент на фона на общия. Около 43% от ражданията при нас завършват чрез цезарово сечение”, посочи началникът на АГ- клиника в УМБАЛ „Св.Георги“- Пловдив проф. Екатерина Учикова, предава Нова тв.

Радостта на медиците се дължи и на факта, че напоследък все повече български жени са решени да дават живот. Лекарите тук казват, че са обречени да дават радост. Всеки един от тях помни първото раждане, първото бебе, на което е дал живот. На професор Мая Кръстева това се случва преди 43 години.

„Спомням си го много добре. Това беше едно дете, което се роди тогава, когато за кратко работих в болницата в Асеновград като педиатър, след разпределението ми. Беше много драматичен случай. Може би точно това донякъде изигра роля и за по-нататъшната ми насоченост към тази специалност”, споделя началникът на Отделение по неонатология в УМАБЛ“Св.Георги“- Пловдив.

Тя е потомствен лекар, поела по стъпките на своя баща. Сега по нейния път върви и дъщеря ѝ, която в момента е преподавател в Медицинския университет. Като неонатолог професор Кръстева обяснява, че за последните пет години у нас няма увеличение на случаите на недоносените бебета.

Средният процент за цялата страна е между 11 и 12 на сто.

„Раждат се все повече т.нар. екстремни недоносени деца. Това са бебета с тегло под 1500-1000 грама. Предвид това, че неонатологията се оказа една от най-бързо развиващите се специалности с използването на нови диагностични и терапевтични методи, успеваемостта на неонатолозите по отношение на отглеждането на тези деца е значително повишена”, споделя добрите новините професорът.

Ето кои са най-нестандартните имена за 2024 г.

Имало обаче и друга нова тенденция, която отчитат лекарите в родилното. Ако доскоро беше модерно децата да се кръщават на имената на известни актьори, певци и политици, то днес модният тренд в имената е друг. „Сега тенденцията е да кръщават на бащата на бебето. Ето тази нощ се роди детенце - първото, второто и третото име са на бащата, а другото е да не членуват бащиното име, т.е не Викторов, а Камен Виктор еди кой си. Не знам защо”, споделя Дора Мрянова.

Проф. Мая Кръстева споделя, че често ѝ се случва да я спрат родители на пътя и да ѝ благодарят. „Това е най-голямото удовлетворение”, признава лекарката. Старшата сестра допълва Дора Мрянова допълва, че подобни ситуации я правят щастлива.

Такъв е случаят и на Мария Маджарова-Иванова. Преди 26 години майка ѝ ражда при професор Учикова. Сега пораснала тя самата ражда първото се дете при същия доктор.

„Тя е израждала мен, а сега изроди и моята дъщеричка Лора. Юрист съм по образование. Предстоят ми адвокатски изпити и тази година, дай Боже, искам да ги взема и да впиша в колегия и да помагам на хората, както помагат и тук в това прекрасно отделение”, казва пациентката.

#бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници