Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия

Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия
A A+ A++ A

Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи изследване на израелски учени, цитирано от БТА и електронното издание "Юрикалърт".

Специалисти от Научния институт "Вайцман" установиха, че сълзите водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което пък ограничава подобно поведение при представителите на силния пол. Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите.

Известно е, че мъжката агресия при гризачите се блокира, когато подушат сълзи на женски екземпляри. Това е пример за социална хемосигнализация - процес, който е често срещан при животните, но по-рядък - или по-малко разбран - при хората. За да установят дали имат същия ефект при хората, изследователите наблюдават въздействието на женски емоционални сълзи върху група мъже, които участват в специална игра за двама. За целите на анализа на част от доброволците вместо сълзи е даден физиологичен разтвор.

Играта е създадена така, че да предизвиква агресивно поведение срещу съперника, смятан, че мами. Когато имат възможност, мъжете могат да отмъстят на конкурента, като го накарат да загуби пари. Представителите на силния пол не знаят какво подушват и не могат да направят разлика между сълзи и физиологичен разтвор, които са без мирис.

Агресивното поведение, насочено към отмъщение, по време на игра спада с повече от 40%, след като мъжете са имали досег до емоционални сълзи на жените, показват данните на израелските специалисти.

При повторното изследване с ядрено-магнитен резонанс функционалното изобразяване показва две свързани с агресията мозъчни области - префронталната кора и предната инсула. Те се активизират, когато мъжете са провокирани по време на играта, но не се задействат толкова в същите ситуации, когато представителите на силния пол са под въздействие на сълзите. Освен това става ясно, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна активност, толкова по-рядко съперникът отмъщава по време на играта.

Откриването на тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение предполага, че социалната хемосигнализация е фактор за човешката агресия, а не просто животинско любопитство.

"Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира агресията на мъжете. Това противоречи на схващането, че емоционалните сълзи са уникално човешки", отбелязват израелските учени, като начело на екипа е Шани Агрон.

Данните от изследването са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS Biology.

#сълзи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници