Денков заговори за увеличение на заплатите на българите

Денков заговори за увеличение на заплатите на българите
A A+ A++ A

България е на второ място по ръст на заплатите в Европейския съюз, като те ще продължат да се увеличават и догодина. Това обеща в коледното си послание до православния български народ премиерът акад. Николай Денков.

Целта ни е доходите да изпреварят в пъти инфлацията, добави той.

Ето какво още каза той:

Коледа е. Празник на обичта, на семейството и на радостта, която споделяме с близки и приятели.

На този светъл ден можем да направим и нещо повече - да бъдем заедно и да преодолеем различията си. Можем да бъдем хора със собствено мнение, но да обсъждаме какво ни обединява и да се грижим един за друг.

Добрата новина, с която изпращаме 2023-та, е, че гледаме все по-уверено напред. Последните допитвания до общественото мнение показват, че почти 60% от българите очакват по-добра Нова година. Според Евробарометър оптимистите са над 3 пъти повече от песимистите. А това е доказателство, че хората са по-спокойни за бъдещето.

На Коледа, когато празнуваме раждането на доброто, нека се запитаме какво е най-важното за нас като нация. Коя е каузата, която ни обединява? Как да направим живота по-добър за всички българи и да пребъдем като нация.

Последните бюджети системно и значително повишават инвестициите в хората. Осигуряваме социална подкрепа за семействата с деца и ще продължим да създаваме условия за кариерното развитие на младите родители. България е на второ място по ръст на заплатите в Европейския съюз, като те ще продължат да се увеличават и догодина. Целта ни е доходите да изпреварят в пъти инфлацията. А тя да бъде ограничена. И вече успяхме да я свалим на нива, по-ниски от преди войната и преди енергийните кризи.

Но най-голямата промяна, по която работим, е да превърнем икономиката на евтината работна ръка в икономика на високата добавена стойност. Вече привличаме стратегически инвеститори, които ценят знанията и уменията на българите и искат да ги включат в технологиите на бъдещето. Защото най-добрата социална програма е хората да имат стабилна и добре платена работа.

Вече виждаме първите резултати от тези усилия. Все повече българи се връщат в родината. Раждаемостта се повишава. За първи път след началото на прехода семействата отново влизат в модела с две деца.

А децата на България трябва да растат и да развиват способностите си тук, в родината си. Във времена на предизвикателства всички ние се нуждаем от вяра в бъдещето и от смирение пред различията, за да изградим по-успешна държава. По-добри сме, когато сме заедно – и в грижите, и на празника.

Весела Коледа!

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници