Зад кулисите на властта: Световните лидери и техните домашни любимци

Зад кулисите на властта: Световните лидери и техните домашни любимци

БГНЕС

A A+ A++ A

Световните лидери са известни със своята сериозност. Но когато кучетата им са наоколо, нерядко обективите улавят някои нежни моменти и роли, в които не сме свикнали да ги виждаме.

Така например бостънският териер на финландския президент Саули Нийнистьо, Лену, стана популярен по целия свят заради широката си усмивка, докато кралица Елизабет II беше известна с отбора от коргита, който я следваше неотлъчно в продължение на десетилетия. Френският президент Макрон пък единствен сред политиците отглежда спасително куче.

Финландският президент Саули Нийнистьо и съпругата му Джени Хаукио отглеждат териер на име Лену, който доби популярност като "усмихнатото куче" и се превърна в хит в социалните мрежи, след като започна все по-често да се появява заедно със стопанина си по различни събития.

Кралица Елизабет II притежаваше корги през по-голямата част от живота си и беше голям фен на породата. Нейната армия от лоялни малки войници – известни като „кралските коргита“, започнала да се оформя на 18-ия рожден ден на кралицата, когато тя получава кученце на име Сюзън от баща си, крал Джордж VI. След това нейно величество започва да развъжда породата и я превръща в една от най-елитните в света.

Путин същ е сред големите любители на кучета измежду държавните ръководители, а неговите домашни любимци са му подарък.

Сред тях са японското акита Юме, което руският президент получава от Япония като благодарност за помощта на Русия след мощното земетресение и цунами, които удариха страната през 2011 г. Другото му кученце - кремава каракачанка на име Бъфи, е подарък от бившия български премиер Бойко Борисов, който му подари животното през 2010 г. по време на визитата на Путин в София.

Стопанинът на Кремъл има още едно куче-подарък - този път от Туркменистан. Президентът Гурбангули Бердимухамедов подари на руския президент пухкаво куче алабай (известно още като средноазиатска овчарка) като подарък за рождения ден. Името му е Верни, което на руски означава "верен".

Кръстоската между лабрадор-грифо Немо радва френския президент Емануел Макрон и е първото спасително куче в историята на френското президентство. То било купено от първата дама на Франция Брижит Макрон за 300 долара.

Немо често попада в светлините на прожекторите, поздравявайки чуждестранни високопоставени лица и забавлявайки се на територията на Елисейския дворец. Но все още му е трудно да не прави бели и има проблеми с тоалетната. Веднъж Немо бе изловен да пишка върху камината в кабинета на президента Макрон по време на официална среща.

Проблеми с домашните любимци имат и в Белия дом. Там президентските кучета Майор и Командер редовно хапят агенти на Сикрет сървис, като дори се наложи от агенцията да молят Джо Байдън да изпрати домашните си любимци на обучение, тъй като служителите са загрижени за безопасността си в близост до немските овчарки.

Очевидно американският президент има афинитет към породата, като има приятни спомени от обучението им през детството си. Семейство Байдън отглежда Майор от 2018 г. и някои хора предполагат, че името му се основава на военното звание, притежавано от покойния син на Байдън, Бо. Командер пък пристига в Белия дом през 2021 г.

През последните години премиерите на Великобритания се сменят доста често, но "шефът" на "Даунинг стрийт" 10 си остава котаракът Лари.

Той има и официална служебна длъжност - "главен мишелов на кабинета". Лари е намерен на улицата и осиновен с идеята да служи за домашен любимец за децата на бившия премиер Дейвид Камерън, но неговите амбиции се оказват далеч по-големи.

Така вече 12 години той е стопанин на премиерската резиденция и е останал там по-дълго от лидера на която и да е британска политическа партия. Неговите задължения включват „тестване на стари мебели, за да се види дали са подходящи за дрямка“ и „търсене на решение за обитаване на сградата от мишки“, според уебсайта на правителството на Великобритания.

Грижите за Лари се финансират от служители на „Даунинг Стрийт“, които организират специални събития, за да набират средства за своя колега.

#домашни любимци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници