Желю Желев: Демократичните процеси започнаха преди свалянето на Живков

Желю Желев: Демократичните процеси започнаха преди свалянето на Живков
На 18 ноември президентът Желю Желев участва в кръгла маса на тема „18 ноември – гражданската енергия за промяна 23 години по-късно". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Демократичните процеси в България започнаха още преди свалянето на Тодор Живков, заяви първият демократично избран президент на държавата Желю Желев.

На 18 ноември той участва в кръгла маса на тема „18 ноември – гражданската енергия за промяна 23 години по-късно", организирана от Гражданско непартийно Движение „Модерна България", предаде БГНЕС.

На 18 ноември 1989 г. на площад „Св. Александър Невски" в София се състоя първият свободен митинг след промените, организиран от независими граждански сдружения, който поиска смяна на тоталитарната система.

„Истината е, че не може със свалянето на Тодор Жиков да започнат веднага демократичните процеси, те бяха започнали много по-рано," каза д-р Желю Желев пред БНР.

По думите му, началото на демократичните промени било на 16 януари 1988 г., когато се появило независимото дружество за защита правата на човека.

„Това беше първото дружество, което категорично се обявяваше срещу вътрешната политика на режима като диктаторска. ДС ги разгони за една седмица. Но те, за учудване на всички, успяха много бързо да възстановят организацията си и да създадат клонове във Варна, Бургас, Мездра и др. Това беше учудващо. За своя програма бяха провъзгласили защитата на всеобщата декларация за правата на човека," припомни Желю Желев.

Той разказа, че след това в същата1988 г. са възникнали и комитетът за екологическа защита на Русе, той придобил гражданственост като русенки комитет.

В него са се записали за членове над 300 души „със собствения почерк, с телефоните си, което показваше, че хората просто не ги е страх и могат да се опълчат срещу политиката на режима за екологията и специално замърсяването на Русе".

„Другата организация, която се създаде беше клуб за подкрепа на гласността и преустройството на България на 3 ноември 1988 г. В този клуб се записаха 140 души за членове, имаше преподаватели, професори и студенти," спомня си още първият президент на Демократична България.

Според него друго събитие, е което се свързва възникването на реалната политическа опозиция в България е била срещата на френския президент Франсоа Митеран с дисиденти в посолството в София на 19 януари 1989 г.

„Митеран идвайки на посещение в България постави като условие да му организират среща с дисидентите. Това стана в резиденцията на френското посолство," допълни Желю Желев.

„Вече след настъпването на Новата 1989 г. започнаха да възникват нови организации. През март 1989 г. възникна синдикатът „Подкрепа", организацията на Константин Тренчев. След една година възникна религиозният комитет на Христофор Събев, който изигра изключителна роля в демонстрациите, които се правеха, както и за нощните бдения. През април възникна „Екогласност"," разказа още президентът.

„През 1989 г. вече имаше 12 организации, с които започнахме да водим преговори за обединяване в единна опозиционна дисидентска организация. И това започна в средата на август, тогава започнаха преговорите," допълни Желю Желев.

#Тодор Живков #Желю Желев #София #Франсоа Митеран #дисиденти #Константин Тренчев #Христофор Събев #„Екогласност" #Президент на България #Президент на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници