Вкусът на семейните празници: Традиционните пълнени чушки с боб
Бъдни вечер е особено важен празник, който се отбелязва с традиционни ястия и празнично настроение. Една от най-любимите и типични български рецепти за този специален ден са пълнените чушки с боб.
Съставки:
8 червени чушки
1 чаша бял боб (предварително накиснат и сварен)
1 глава кромид лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
1 чаша ориз
2 супени лъжици доматено пюре
1/4 чаша олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
Приготовление на пълнежа:
В голяма тенджера, загрейте олиото и задушете лука до златисто. Добавете чесъна и продължете да готвите за още 1-2 минути. След това добавете ориза и боба, разбъркайте добре и гответе за още 3-4 минути.
Приготовление на чушките:
Отрежете върховете на чушките. Внимателно напълнете всяка чушка с приготвения пълнеж.
Аранжиране в тава:
Наместете пълнените чушки в подходяща тава за печене. В голяма купа смесете доматеното пюре, червения пипер, солта, черния пипер, кимиона, сладката чубрица и магданоза. Получената смес излейте върху пълнените чушки.
Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 40-45 минути или докато чушките се омекнат и пълнежът стане златист.
Поднасяне:
Сервирайте пълнените чушки с боб на топло, заедно със свеж магданоз за украса. Тази традиционна българска рецепта е идеално за споделяне с близки и приятели по време на празниците.
Още по темата:
- » Мързеливи чушки бюрек
- » Традицията повелява..: Печени чушки в буркани за зимата
- » Бързи и вкусни пълнени чушки за заетите хора