БСП иска депутатите да се заемат с падналите над Коиловци французи

БСП иска депутатите да се заемат с падналите над Коиловци французи
Събрахме 50 подписа, с които да настояваме НС да сформира временна анкетна комисия, която да се заеме със случая в село Коиловци, съобщи Румен Петков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП настоява парламентарна анкетна комисия да разгледа случая с пребитите в село Коиловци френски парашутисти, обяви червеният депутат Румен Петков.

„Събрахме 50 подписа, с които да настояваме НС да сформира временна анкетна комисия, която да се заеме със случая," съобщи още той, цитиран от БГНЕС.

Румен Петков допълни, че получил отговорите на вътрешния министър Цветан Цветанов и на министъра на отбраната Аню Ангелов за инцидента в село Коиловци с 20 дни закъснение.

„В отговорите им има нещо много смущаващо. Питал съм вътрешния министър как обявените за туристи французи са попаднали на наша територия, няма отговор на този въпрос. Установява се, според Цветанов, че има трима напердашени чужденци, но не се уточнява какви точно са те," посочи Румен Петков.

Той изрази съмнение, че на мястото на инцидента действително е извършен оглед.

„Военнополевата болница е намерена там, намерили са медицинска апаратура и медикаменти, имам основание да твърдя, че е намерен морфин. Такова е оборудването, че това е като военнополева болница," поясни Румен Петков.

Тази теза е застъпена и в разследването на инцидента на френския вестник „Експрес". В публикацията са споменати и опасенията на местните хора, че зад инцидента прозира схема за търговия на органи.

„В отговора на министъра на отбраната се казва, че не е заявявана и установявана временно отделена зона за извършване на парашутни скокове. Тоест лъжем българското общество, а трябва да си даваме сметка, че това рефлектира върху обществото," добави още Румен Петков.

Според изводите на депутата от БСП, над Коиловци не са извършени парашутни скокове, на мястото не е направен оглед, французите не са дошли с парашути, а част от тях били и без документи.

„От отговора на вътрешния министър не става ясно как те са влезли в страната. Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение се наказва с лишаване от свобода до 5 години," подчерта Румен Петков.

Той подчерта, че населението на селото е травмирано, защото всички там знаели, „че е имало морфин".

„Едната версия е, че се прави канал за превоз на птици през Северна България. Втората версия е, че това са чужденци, които идват тук да събират органи от българското население от местните села там," изброи Румен Петков.

„Скандалът стана международен. Интерпретациите се задълбочават, а от това никой няма интерес. Ние нямаме интерес да задълбочаваме този скандал, защото той ще рефлектира върху отношенията ни с Франция," каза още депутатът от БСП.

#Румен Петков #депутат от БСП #БСП #село Коиловци #трафик на органи #морфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници